07
november
2016
|
15:28
Europe/Amsterdam

Ananas vertelt eindelijk het hele verhaal (inclusief True Cost)

De biologische ananassen van Nature & More waren al tamelijk openhartig: ze vertelden door welke teler in Costa Rica ze geproduceerd werden, op welke plek, hoe duurzaam en sociaal die teler te werk ging, en hoe je hem per mail kon bereiken. Maar nu vertellen de ananassen je echt alles: namelijk de verborgen kosten van ananasteelt, via een miniflyer die aan de kroon hangt. Daaruit blijkt dat biologisch niet te duur is - maar gangbaar te goedkoop.

Nature & More, het merk van Eosta voor biologische groente en fruit, lanceerde dit jaar de Europa-brede campagne "The True Cost of Food". De producten in de winkel zoals peren, sinaasappels, citroenen en druiven werden voorzien van kaartjes met informatie over de verborgen kosten van voedselproductie. De kunst is echter om als leverancier die informatie ook echt in het winkelschap te krijgen; niet elk verkooppunt heeft zin om flyers bij de producten te verstrekken.

Maar met de ananassen heeft Nature & More nu het ideale product gevonden om complete transparantie over de herkomst en verborgen kosten van een product te bieden. Je kunt namelijk een kaartje bevestigen aan de kroon van de vrucht. En dat is precies wat Nature & More nu doet. De ananassen zijn breed te verkrijgen; vooral in natuurvoedingswinkels maar ook in supermarkten in Duitsland, Nederland, Zweden, België, Frankrijk, Denemarken, Finland en andere landen.

Op de kaartjes van de ananas van teler Andres kun je bijvoorbeeld aflezen dat zijn bio-ananas de maatschappij € 2.013,- euro voordeel oplevert ten opzichte van gangbare ananas voor het klimaat, en € 805,- voor water - niet per ananas natuurlijk, wel per hectare per jaar.

Wat zijn die verborgen kosten precies? Dat zijn verliesposten zoals watervervuiling door kunstmest, of het uitsterven van bijen door pesticiden en gebrek aan voedselbronnen.

Het grondwater bijvoorbeeld moet gereinigd worden in een waterzuiveringsinstallatie; de kosten daarvan komen voor rekening van de overheid. En de overheid wordt betaald door de belastingbetaler - kortom dezelfde consument die de ananas eet. Met een "goedkope" ananas kan je zo bedrogen uitkomen.

Nature & More heeft een animatievideo gemaakt waarin de "The True Cost of Food" wordt uitgelegd in een notendop: www.tinyurl.com/hqoaxht. In minder dan twee minuten laat deze animatiefilm zien hoe belangrijk het is om alle kosten van voedselproductie in acht te nemen, inclusief de verborgen sociale en ecologische kosten.

Nature & More is het "trace & tell" merk van Eosta, distributeur van verse biologische groente en fruit. Met spraakmakende campagnes zoals Save Our Soils en de True Cost of Food zit Eosta in de voorhoede van de duurzaamheidsbeweging. Meer informatie: www.natureandmore.nl en www.eosta.nl.