13
september
2016
|
16:45
Europe/Amsterdam

Bio in supermarkt hoeft niet verpakt te worden - zeker niet in plastic

In supermarkten liggen de gangbare appels los in bakken, terwijl biologische appels op kunststof schaaltjes met plasticfolie liggen. Biologische en niet-biologische producten moeten van de EU immers duidelijk onderscheidbaar zijn en in de praktijk wordt dit vaak vertaald naar: gangbaar onverpakt, biologisch ingepakt. Maar volgens Eosta-verpakkingsexpert Paul Hendriks is dat beslist niet wat de bio-consument wil. Hij helpt supermarkten om het duurzamer te doen.

"Er zijn allerlei studies die laten zien dat biologische consumenten negatief tegen verpakkingen aankijken, zeker plastic verpakkingen" zegt Paul Hendriks, al 13 jaar verpakkingsexpert bij biologische AGF-distributeur Eosta. "Logisch, de meest duurzaam geteelde variant zou je ook het meest duurzaam verpakt willen aanbieden. En de meest duurzame verpakking is géén verpakking!"

Alleen verpakken als het niet anders kan
Hendriks meent het serieus: "Elke handeling met een stuk fruit voegt materiaal en energie toe en verhoogt het risico op bederf. Als je een product onverpakt kunt aanbieden is dat altijd de meest duurzame optie. De grote Zweedse supermarktketen ICA heeft nu als beleid ingevoerd: alleen verpakken als het niet anders kan. Dat zouden veel meer supermarkten moet doen."

Weg van op olie gebaseerd plastic
In de praktijk wordt er natuurlijk nog veel verpakt. En dan heeft Hendriks de nieuwste milieuvriendelijke opties. "We proberen al sinds 2003 af te komen van op olie gebaseerd plastic. Die reis heeft ons via PLA (plastic uit mais) en andere bio-plastics gebracht naar suikerrietkarton, composteerbare stickers met composteerbare lijm, en nieuwe manieren om producten onverpakt aan te bieden."

Twee nieuwe plasticvrije opties: shakers en draagmandjes
Paul Hendriks heeft weer twee nieuwe innovaties. Ten eerste een shaker voor snackgroente van duurzaam suikerrietkarton, dus plasticvrij, in tegenstelling tot de shakers die supermarkten en kiosken nu verkopen. De tweede innovatie is een kartonnen draagmandje, dat plastic schaaltjes en folie overbodig maakt. Er kunnen allerlei producten in zoals tomaten, kiwi's of avocado's.

Duizenden kilo's plastic per jaar bespaard
Eerder introduceerde Eosta al schaaltjes van duurzaam suikerrietkarton. Al met al scheelt dit duizenden kilo's plastic. Paul Hendriks: "De nieuwe innovaties, samen met de schaaltjes uit suikerrietkarton sparen samen zeker 2,5 miljoen plastic schaaltjes per jaar uit. En dan hebben we het nog niet gehad over transport van verpakkingen of verborgen kosten van plasticproductie. Verpakkingen zijn een wereld op zich."