10
juni
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Blauwe bio-bessen zonder plastic zijn de beste bessen

kartonverpakking

 

De populariteit van blauwe bessen is laatste jaren explosief gestegen… samen met het aantal plastic bakjes waarin ze verkocht worden. Dat is een doorn in het oog van biologische distributeur Eosta, die inmiddels drie alternatieve verpakkingsmethoden voor blauwe bessen biedt. Laten we de bessen plasticvrij maken! En biologisch, want dat scheelt 2,3 miljoen liter water per jaar.

Paul Hendriks, Eosta’s innovatieve verpakkingsmanager die eerder de aandacht van de internationale media trok met Natural Branding (lasermerkjes), verpakkingen van suikerrietafval en talloze andere duurzame verpakkingsinnovaties, is alweer druk bezig met de blauwe bes van de 21e eeuw. Zijn credo: “De duurzaamste verpakking is geen verpakking.” Inmiddels heeft Eosta drie plasticvrije verpakkingsopties voor de bessen en er wordt gewerkt aan een vierde.

Waterzuinig

Naast plastic is ook het waterverbruik van de bessenteelt een aandachtspunt. In het zuiden van Spanje zorgt dit namelijk voor waterschaarste in het natuurgebied Coto de Donaña. Met Eosta’s tickers kunnen winkels laten zien dat biologische bessen het beter doen. Uit berekeningen van Soil & More Impacts blijkt dat onze biologische blauwe bessen 4,7 liter water minder gebruiken per kilo bessen. Voor alle bessen die Eosta jaarlijks importeert, scheelt dit 2,3 miljoen liter water.

Plasticvrije bessen 1: bakje van suikerrietkarton

Waarom in plastic als het ook kan met duurzaam karton? Eosta biedt bakjes van suikerrietkarton voor 200 of 250 gram. Er passen precies acht bakjes in een platte doos, dus dat ziet er prachtig uit.

Plasticvrije bessen 2: de shaker

Eosta heeft twee soorten shakers (bekers van suikerrietkarton) om de bessen in te verpakken, eentje die helemaal plasticvrij is en eentje met een doorzichtig venster van bioplastic. Deze verpakking is ook heel geschikt voor de “to go” markt.

Plasticvrije bessen 3: de radicale oplossing

Waarom verpakken als het niet hoeft? Eosta’s meest milieubewuste klanten in Duitsland kopen de bessen in bulk en bieden ze los aan in de winkel. De consument schept de bessen zelf op, bv in een papieren zakje.

Nature & More bessentelers
Wilt u meer weten over onze biologische blauwe bessen? Kijk dan eens op de pagina van bessentelers Manolo en Alejandro, die hun bessen met regenwater telen.

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com en www.natureandmore.com.

EINDE PERSBERICHT

Contact en beeld:

Monique Mooij, Marketing Coördinator
E: monique.mooij@eosta.com
Marie-Ange Vaessen, Marketing Manager
E: marie-ange.vaessen@eosta.com
Telefoon: 0180 63 55 500