13
april
2023
|
16:52
Europe/Amsterdam

Citrus overzee seizoen 2023 - een kijkje in de keuken

Knipsel

Update biologische citrus overzee

Er is veel activiteit aan het biologische citrusfront. Biologische citrusspecialist Eosta BV in Waddinxveen geeft graag een inkijkje nu het seizoen is begonnen.

Gert Kögeler van Eosta probeert altijd vooruit te plannen voor de seizoenen, maar elk jaar komen er meer factoren bij kijken. Vorig jaar waren het stakingen, energieprijzen, de impact van Covid-19 op de logistiek en daarnaast importmaatregelen in de EU die tot een moeilijk seizoen leidden. De grootste externe factor dit jaar zijn de EU-maatregelen inzake de invoer van sinaasappelen en grapefruits. Gert maakt zich minder zorgen over de consumptie van biologische citrusvruchten: "Consumenten zijn misschien prijsbewuster, maar ze blijven steeds meer geïnteresseerd in gezond voedsel en een goed milieu. Als we goed en vooral heel lekker citrus laten produceren, hebben we al 51% voorsprong. Als we dan verstandig nadenken over eenheden en verpakkingen, kan het weer een mooi seizoen worden."

Untitled design (8)

Biologische citroenen
Volgens Gert zijn de Europese biologische citroenen dit jaar iets eerder klaar dan andere jaren en verwacht hij een goed seizoen. Sommige supermarkten en biologische retailers zijn de afgelopen jaren in de zomer niet overgestapt op biologische citroenen van overzee, maar zijn soms groene Spaanse citroenen blijven gebruiken. Het idee was om de bal in de zomer goedkoop aan het rollen te houden. ''We vinden dit idee natuurlijk leuk, maar we hebben vorig jaar zelf tests gedaan bij 2 natuurvoedingsketens met gele citroenen van overzee en groene uit Europa. We vonden dat de citroenen van overzee veel beter verkochten in kilo's, ondanks de prijzen. Het argument dat overzeese citroenen korter houdbaar zijn, is volgens Kögeler onzinnig. Veel biologische telers hebben de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in de voor- en naoogst en het sapgehalte, de houdbaarheid en de kwaliteit zijn uitstekend.

Kögeler verwacht dit jaar goede oogsten die elkaar goed aanvullen. De oogst zal beginnen in de Orange River regio in Zuid-Afrika en tegelijkertijd in Peru, waarna andere regio's in Zuid-Afrika zullen volgen. Daarna komt Chili aan de beurt. Tegelijkertijd zullen we Eosta biologische citroenen importeren uit projecten in 3 andere landen om tekorten te voorkomen. De verwachting is dat de eerste Peruaanse citroenen in Europa en week 20 zullen aankomen. Dit is iets eerder dan voorgaande jaren omdat de Europese Vernas ook eerder klaar zullen zijn. We verwachten tegen het einde van het overzeese seizoen, dat is week 40, citroenen uit de Peruaanse Olmos-regio te ontvangen. Het zwaartepunt met meer volume zal liggen tot week 30, waarna we vooral Chileense Eureka's kunnen verwelkomen.

De eerste aankomsten uit Zuid-Afrika worden verwacht in week 25 en het seizoen loopt door tot week 40. De kalibratie is dit seizoen weer normaal, en de meeste hebben de ideale grootte om in netten te worden verpakt. Het politieke klimaat lijkt wat stabieler te zijn geworden.

Chileense citroenen zijn voornamelijk beschikbaar van week 30 tot week 42. Ook hier verwachten we een normaal seizoen met gangbare maten.

Untitled design (9)Biologische sinaasappels
Momenteel stijgen de prijzen in Spanje sterk en neemt de beschikbaarheid af. Omdat de oogsten in Europa wat tegenvallen, hebben we relatief hoge volumes uit Egypte gepland. De eerste leveringen zijn al binnen en we gaan door tot ongeveer week 25. De kwaliteit en het sapgehalte zijn al jaren zeer goed. De boerderijen waar wij productie hebben, worden biologisch-dynamisch geteeld, zodat het product aan Demeter-klanten kan worden verkocht.

Zuid-Afrika 
Het jaar 2022 werd gekenmerkt door extreem hoge productie en volumes uit Zuid-Afrika. De volumes in 2023 zullen lager zijn. De vorig jaar door de EU ingevoerde koudebehandeling ter bescherming tegen de valse fruitmot is nog steeds van kracht. Vanaf 2023 kunnen exporteurs kiezen tussen twee opties: koudebehandeling tussen -1 C en 0 C gedurende 16 dagen of tussen -1 C en +2 C gedurende 20 dagen. In beide gevallen moeten de bedrijven voorkoelen bij 0 C of +2 C. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben deze verordening strikter geïnterpreteerd, wat heeft geleid tot een strengere koudebehandeling voor alle soorten citrusvruchten, behalve citroenen. Volgens de verordening moeten Zuid-Afrikaanse exporteurs andere citrusvruchten, zoals grapefruit, bij +4 graden verzenden.

Sinaasappels en grapefruits raken beschadigd als ze bij zeer lage temperaturen worden opgeslagen. Zuid-Afrikaanse biologische citrustelers hebben daarom besloten voor biologische sinaasappelen en biologische grapefruits een biologische carnaubawas te gebruiken. Biologische citroenen en andere zachte citrusvruchten krijgen geen coating.

Eosta verwacht de eerste kleine hoeveelheden Zuid-Afrikaanse Navels rond week 26/27. In de weken daarna zullen de binnenkomende hoeveelheden toenemen en rond week 28-30 verwacht Eosta de eerste Valencia's.

Biologische Grapefruit
Is het mogelijk een programma te maken met biologische grapefruit? In Spanje is het seizoen voorbij. De eerste Zuid-Afrikaanse Star Ruby zal ten vroegste rond week 20 aankomen, wat betekent dat de markt enkele weken leeg zal zijn. Onze Zuid-Afrikaanse zendingen zullen doorgaan tot ongeveer week 38. We zullen de overgang terug naar Spanje opvullen met Peruaanse grapefruits. Biologische grapefruit wordt steeds populairder, aldus Kögeler. Zo wordt grapefruit steeds vaker gebruikt in salades, maar ook voor andere toepassingen. Ik zie thuis dat mijn vrouw tegenwoordig grapefruit als ontbijt eet, dus het is zeker een trend," lacht hij.

Biologische mandarijnen
Tot nu toe waren mandarijnen een seizoensproduct voor de winter, maar hier probeert Eosta het seizoen te verlengen. Hier ziet Kögeler het heel positief in: "Heerlijke biologische Easy Pealers worden steeds vaker gegeten door bijvoorbeeld schoolkinderen en als tussendoortje. Ons seizoen voor Zuid-Afrikaanse mandarijnen is kort, maar het is volledig voorgeprogrammeerd. Eosta voeren we alleen de topsoorten Nadorcott en Tango uit Zuid-Afrika.

Natural Branding voor biologisch citrus
Gert heeft hoge verwachtingen van de nieuwe lasertechnologie voor citrus. Tot nu toe kon Natural Branding het niet toepassen op citrus zonder de houdbaarheid aan te tasten. Maar nu is er een nieuwe techniek waarbij de laser zo'n klein laagje pigment verwijdert dat het fruit er helemaal niet onder lijdt", besluit hij.

Neem contact op met uw Eosta-accountmanager voor alle details of stuur ons een e-mail: info@eosta.com