download
22
mei
2023
|
16:29
Europe/Amsterdam

Citrus telersbezoek april 2023 | Zuid-Afrika

Lemon

 

Half april hebben Eosta productmanagers Koen en Peke onze Nature & More Citrus telers in Zuid-Afrika bezocht en ze delen graag de laatste updates over het citrusseizoen met jullie.

N&M: Koen, kun je ons een update geven over citroenen en grapefruit? 
Koen: De komende weken verwachten we veel biologische citroenen die in onze haven aankomen. De eerste zending van Noordkaap ligt al sinds begin deze week in ons magazijn. De producten zien er zowel van buiten als van binnen heel goed uit. De smaak is heerlijk en elke vrucht bevat 43% sap. Dit percentage sap is hoger dan de Spaanse citroenen die momenteel op de markt zijn. Wij verwachten dat het Spaanse aanbod op de markt binnenkort zal eindigen.

Star Ruby Grapefruits zijn onderweg vanuit Zuid-Afrika en dat komt precies op tijd nu de Europese markt in principe leeg is. In de loop van week 21 verwachten we de dozen met sappige Zuid-Afrikaanse grapefruits.

20230419_180744

20230419_14491620230419_144739

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N&M: Peke, het afgelopen jaar is zwaar geweest voor onze sinaasappeltelers, hoe zit het met het seizoen 2023?
Peke: Inderdaad, het afgelopen jaar was een moeilijk jaar voor onze telers van biologische sinaasappelen. De uitdagingen waren de lagere prijzen, de koudebehandeling, de stakingen in de Oostkaap en de hogere transportkosten. De verwachting is dat het dit jaar veel beter zal gaan.

Het aanbod van de sinaasappelproductie is in 2022 groot geweest. Dit jaar is het aanbod minder, maar de kosten voor de teler zijn gestegen. Wat betreft de koudebehandeling die vorig jaar is ingevoerd, verwachten we er minder last van te hebben. Iedereen is goed voorbereid door het gebruik van biologische carnaubawas. We hebben ook de producent ontmoet en de productie van de was gezien. De was is geoptimaliseerd en de verwachtingen zijn positief wat de koudebehandeling betreft. 
De koudebehandeling die de EU vorig jaar heeft ingevoerd ter bescherming tegen de valse fruitmot, is nog steeds van kracht. Exporteurs kunnen kiezen uit twee mogelijkheden: koudebehandeling tussen -1 C en 0 C gedurende 16 dagen of tussen -1 C en +2 C gedurende 20 dagen. In beide gevallen moeten de bedrijven voorkoelen bij 0 C of +2 C. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben deze verordening strikter geïnterpreteerd, wat heeft geleid tot een strengere koudebehandeling voor alle soorten citrusvruchten, behalve citroenen. Volgens de verordening moeten Zuid-Afrikaanse exporteurs andere citrusvruchten, zoals grapefruit, bij +4 graden verzenden.

Sinaasappels en grapefruits raken beschadigd als zij bij zeer lage temperaturen worden opgeslagen. Zuid-Afrikaanse biologische citrustelers hebben daarom besloten voor biologische sinaasappelen en biologische grapefruits een biologische carnaubawas te gebruiken. Biologische citroenen en andere zachte citrusvruchten worden niet gecoat.

We zijn al begonnen met de verkoop van goede hoeveelheden van deze sinaasappels met een perfecte kwaliteit en veel sap! Wij vullen het gat op tussen Europees en Zuid-Afrikaans fruit dat in week 24-25 in het Eosta-magazijn wordt verwacht.

N&M: Hoe zit het met de mandarijnen?
Koen: Het klimaat is uitstekend voor de mandarijnen en de teler is al begonnen met het verpakken van de producten. De heerlijke biologische Easy Pealers worden steeds meer gegeten door bijvoorbeeld schoolkinderen en als tussendoortje. Ons seizoen voor Zuid-Afrikaanse mandarijnen is kort, maar het is volledig voorgeprogrammeerd. Eosta voeren we alleen de topsoorten Nadorcott en Tango uit Zuid-Afrika. De verwachting is aankomst op week 28/29 in ons magazijn.

Sourcing
Peke en Koen hebben tijdens hun bezoek aan Zuid-Afrika veel nieuwe mensen en potentiële toekomstige telers ontmoet, zelfs meer dan voorgaande jaren. Het is belangrijk om de sourcing van verschillende gebieden en leveranciers te spreiden. Zo kunnen we een continue aanvoer verzekeren en zijn we niet afhankelijk van één leverancier, haven, deel van het land enz.

Water
Wat het waterbeheer betreft, kunnen onze telers water uit de rivieren halen, maar er is een waterquotum. De regel is dat elke teler een beperkt aantal jongen per hectare mag nemen. Dit is voldoende voor onze telers.

Dont't panic, it's organic
Er zijn grote verschillen tussen het telen van biologische en niet-biologische citrusbomen en de overgang kan dan ook zwaar zijn! Voor onze Nature & More teler was het iets gemakkelijker omdat een familielid al volgens de biologische principes werkte. Madeline: "Andre's broer was al bezig met biologische teelt toen we in 2000 met citrus begonnen. Nadat we de voordelen van biologische productie hadden ingezien, besloten we ook de citrusvruchten biologisch te produceren. We bezochten André's broer regelmatig en realiseerden ons het potentieel van onze boerderij voor biologische productie. Door onze afgelegen ligging, ver weg van andere boerderijen en industrie, is er geen risico op besmetting van buitenaf".

Een van de meest positieve neveneffecten van biologische landbouw is dat het de biodiversiteit aanmoedigt en stimuleert. Veel Nature and More telers zijn trots op de verscheidenheid aan vogels, zoogdieren en planten die op hun land te vinden zijn en zien dit als een duidelijk teken van hoe "gezond" hun boomgaarden zijn.

Veel praktijken die Groenheuwel (en andere biologische boeren over de hele wereld) toepassen om de productiviteit te verhogen, hebben als natuurlijk domino-effect dat het planten- en dierenleven toeneemt en de natuurlijke biodiversiteit behouden blijft. Bijvoorbeeld in het geval van biologische citrusproductie:

  • Het gebruik van compost of dierlijke mest verhoogt de concentratie micro-organismen, regenwormen, spinnen en kevers in de bodem
  • Door voorrang te geven aan inheemse planten- en dierenrassen wordt de natuurlijke diversiteit van de verschillende gebieden in stand gehouden
  • Het introduceren van natuurlijke vijanden van onkruid en ongedierte, in plaats van het gebruik van chemische synthetische pesticiden, helpt het dierenleven te verhogen.

Neem voor meer gedetailleerde informatie contact op met uw Eosta-accountmanager of stuur ons een e-mail: info@eosta.com

P4180627
20230419_151743 (1)
20230421_124352
20230419_152411