28
februari
2019
|
10:13
Europe/Amsterdam

De Dr Goodfood Diëtisten van Eosta laten zien dat het ook anders kan tijdens de nationale week zonder vlees

Simpele oplossing voor leefbare planeet

Van 11 tot en met 17 maart a.s. vindt de tweede editie van de nationale week zonder vlees plaats. Het doel van de campagne – consumenten op een concrete manier aansporen om zorgzaam met onze planeet om te gaan – ligt in lijn met de duurzaamheidsbeleid van Eosta. Het initiatief van Isabel Boerdam, alias de Hippe Vegetariër, om een week vegetarisch te eten juicht Eosta dan ook van harte toe.

Samen met het gebruik van pesticiden en kunstmest is de hoge vleesconsumptie het grootste obstakel in de verduurzaming van de voedselketen. “De chemie vervuilt en de vleesproductie overvraagt de planeet,” vat Volkert Engelsman, directeur van Eosta, het probleem samen. “Om de enorme veestapel te kunnen voeden, wordt 70% van het huidige landbouwareaal gebruikt voor de teelt van veevoer. Het gras, de soja en maïs worden bovendien in monoculturen geteeld, waardoor de vee-industrie tevens grootverbruiker is van chemische middelen en water. Daar bovenop komt het mestoverschot en de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof. Alles bij elkaar heeft de vee-industrie catastrofale gevolgen voor klimaat, bodem, biodiversiteit, water, economie en samenleving.”

Volgende generatie

Engelsman hecht veel waarde aan de keuzevrijheid van de consument en vindt dat ieder voor zich moet bepalen hoeveel vlees hij of zij nodig heeft: “Het gaat mij erom dat mensen zich bewust worden dat hun eetpatroon vandaag bepaalt hoe de wereld van morgen eruitziet. Als wij de volgende generatie nog recht in de ogen willen kijken is het uiterst belangrijk dat wij nu de verantwoording nemen voor de schade die wij onze planeet toedoen. Minder vlees en biologisch eten zijn twee relatief makkelijke oplossingen waarin iedereen een steentje kan bijdragen. Het landelijke initiatief om een week geen vlees te eten juich ik dan ook toe. Door een oude gewoonte te doorbreken, maak je de weg vrij voor vernieuwing.”

Dr. Goodfood & De nationale week zonder vlees

Het is inmiddels bekend dat het eten van meer plantaardig voedsel beter is voor zowel de planeet als je gezondheid. Wist je dat groenten, fruit, kruiden, (plantaardige) zuivel, peulvruchten, en noten vol zitten met geweldige voedingsstoffen? In een gezond en duurzaam eetpatroon kan de helft of meer van je eiwitten uit plantaardige bronnen komen.

Van 11 t/m 17 maart gaat Nederland de uitdaging aan, een week geen vlees eten. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.

Op zaterdag 9 maart, het weekend vóór de Nationale Week zonder Vlees, is tijdens het winkelspreekuur in vijftien Ekoplaza filialen een diëtist van het Dr. Goodfood team aanwezig. Zij zal laten zien hoe je op een gezonde manier meer plantaardig kunt eten en jouw vragen over voeding en gezondheid beantwoorden.

De Dr. Goodfood campagne wil diëtisten in het zonnetje zetten als helden van pro-actieve gezondheid. Via flyers, recepten, sociale media en dieetadvies gaat de campagne consumenten terzijde staan, zowel in supermarkten als natuurvoedingswinkels. Het gezicht van Dr. Goodfood is Anna Kruyswijk - van der Heijden, die in haar artsenpraktijk 30 jaar lang voedingsadviezen verstrekte aan patiënten, en tegenwoordig haar kennis deelt via onderwijs en boeken als "Eenvoudig gezond".

Groente en fruit
De campagne Dr. Goodfood richt zich specifiek op groenten en fruit, omdat slechts 2% van Nederlanders daarvan voldoende eten, terwijl ze de grootste gezondheidsvoordelen bieden. Behalve vezels, vitaminen en mineralen bevatten groente en fruit ook unieke fytonutriënten (zoals sulforafanen, polyfenolen, flavonoïden en curcuminoïden). Daarvan is pas sinds een jaar of vijftien bekend hoe groot hun invloed is op ons immuunsysteem en ziektewerend vermogen.

Leefstijl op recept
Nature & More, distributeur van biologische groente en fruit, nam het initiatief tot de campagne. Directeur Volkert Engelsman legt uit waarom: "Miljoenen mensen staan tegenwoordig op een pillendieet terwijl ze meer gebaat zouden zijn bij een leefstijl op recept. Vereniging Arts en Leefstijl durft dit tegenwoordig hardop te zeggen, Anna Kruyswijk zei dat al veertig jaar geleden. Als organisaties die met voeding werken moeten we consumenten de kennis aanreiken waarmee ze een bewuste en gezonde keuze kunnen maken."

Praktisch informatie

In vijftien Ekoplaza-vestigingen verspreid door het land wordt op 9 maart het ‘Dr. Goodfood winkelspreekuur’ gehouden ter voorbereiding op de week zonder vlees. Gediplomeerde diëtisten in doktersjassen met paarse stethoscopen staan het winkelend publiek te woord.

De locaties en tijden zijn:

 • Alkmaar, Hofplein 3
 • Apeldoorn, Asselsestraat 146
 • Capelle aan de IJssel, Koperwiek 8
 • Delft, Vrouwjuttenland 33-35
 • Den Haag, Theresiastraat 292
 • Eindhoven, Stratumsedijk 34
 • Groningen, Nieuwe Ebbingestraat 49-51
 • Haarlem, Houtplein 18
 • Hoofddorp, Marktplein 25a
 • Leiden, Breestraat 127
 • Rotterdam, Lusthofstraat 97

Zie ook: www.drgoodfood.org.

Dr. Goodfood is een initiatief van de Dr. Goodfood coalitie, met Eosta als initiatiefnemer. Eosta – met Nature & More als consumentenmerk – werd in 1990 opgericht en groeide in 28 jaar tijd uit tot een leidende distributeur van biologische groente en fruit, met leveranciers in zes continenten en afzet in heel Europa, de VS en Hongkong.