28
januari
2020
|
08:46
Europe/Amsterdam

De weg uit de stikstofcrisis: “Gewoon netjes rekenen”

Eosta onderschrijft conclusies rapport ‘Betaalbaar Beter Boeren’

“Als we netjes rekenen, dus met álle kosten en baten, is de weg uit de stikstofcrisis helder.” Zo onderstreept Volkert Engelsman, directeur van biologische groente- en fruitspecialist Eosta, de conclusies van onderzoeksrapport ‘Betaalbaar Beter Boeren’, dat de effecten van een forse reductie van de veestapel en een omslag naar biologische landbouw doorrekent. Het rapport werd gisteren gepresenteerd in Den Haag door Greenpeace en onderzoeksbureau Ecorys. Volkert Engelsman lichtte het rapport ter plekke toe, op uitnodiging van Greenpeace, als pionier in de duurzame landbouw en True Cost Accounting.

Onderzoeksrapport ‘Betaalbaar Beter Boeren’ concludeert dat een forse reductie van de veestapel in combinatie met een omslag naar biologische landbouw niet alleen de stikstofcrisis oplost, maar de maatschappij ook netto een miljard euro per jaar bespaart. De winst zit vooral in het vermijden van schade aan de volksgezondheid, het klimaat en de natuur. Boeren die uittreden of omschakelen worden in het plan volledig gecompenseerd. Het rapport rekende drie scenario’s door, met meer en minder reductie van de veestapel resp. biologische landbouw.

Het is opmerkelijk dat ondernemer Engelsman door Greenpeace als spreker werd gevraagd bij de rapportpresentatie, want Greenpeace bewaart steevast grote afstand tot het bedrijfsleven. De Eosta-topman werd in 2017 werd gekozen tot nr 1 in de Trouw Duurzame Top-100 en schetste in zijn Groene Troonrede een toekomst voor de landbouw die nauw aansluit bij de conclusies van ‘Betaalbaar Beter Boeren’. Eosta won verschillende duurzaamheidsprijzen voor haar True Cost of Food campagne.

In zijn toelichting bij de presentatie zei Volkert Engelsman: “De stikstofcrisis is een uitgelezen kans om de eenzijdige winstdefinitie van de plofkip met pensioen te sturen. Het is tijd om netjes te gaan rekenen, dus kosten en baten, maar dan wel álle kosten en baten. Met onze weergaloze landbouwexpertise zijn we als geen ander land gepositioneerd om het voortouw te nemen in een multifunctioneel landbouw- en voedingsbeleid dat zich niet langer laat gijzelen door de naoorloogse wens tot opbrengstmaximalisatie per hectare. Deze studie van Ecorys bewijst dat het economisch beter rekent als je de landbouw multifunctioneel inricht.”

Engelsman ging uitgebreid in op de de groene transitie die achter de schermen plaatsvindt in de financiële sector. “De financiële risico-analyses kijken tegenwoordig naar het klimaat, de biodiversiteit en allerlei ander sociale en ecologische criteria. Dat is lastig voor de politiek, maar de financiële sector moet wel. Anders riskeer je investeringen die zich niet uitbetalen. Zo zit Rabobank nu op een enorme berg gestrande activa in de landbouw, als gevolg van verkeerde keuzes in het verleden.”

De transitie die het rapport voorstaat, is volgens Engelsman onvermijdelijk als je kijkt naar de beleidswijzigingen die zich op Europees niveau aftekenen. De Europese Commissie wil de landbouwsubsidies hervormen in een nieuwe Green Deal, ondersteund door Ursula Von der Leyen en Frans Timmermans. Ook de Europese Centrale Bank maakt een omslag naar vergroening onder de nieuwe president Christine Lagarde: in plaats van ongerichte kwantitatieve verruiming gaat de ECB duurzaamheidseisen stellen bij het opkopen van obligaties.

Volgens het rapport lost ecologisch boeren met (veel) minder dieren niet alleen de stikstofcrisis op, maar is ook een oplossing voor andere hardnekkige problemen veroorzaakt door intensieve veehouderij zoals problemen rond het klimaatakkoord, fijnstof, stankoverlast, Q-koorts, watervervuiling en ontbossing.

Link naar het originele rapport van Ecorys/Greenpeace: https://storage.googleapis.com/planet4-netherlands-stateless/2020/01/797...

Artikel in Trouw over het rapport: https://www.trouw.nl/binnenland/greenpeace-weet-wel-hoe-nederland-uit-de...

Eosta – met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem – werd opgericht in 1990 en ontwikkelde zich in de afgelopen 30 jaar tot Europees marktleider in biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om duurzaamheidscampagnes zoals The True Cost of Food, Natural Branding (i.s.m. laserspecialist Laser Food), Dr. Goodfood and Save Our Soils. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com and www.natureandmore.com.

EINDE BERICHT

Contact:

Monique Mooij, Eosta

E: monique.mooij@eosta.com

T: 06 117 443 86