31
mei
2022
|
13:00
Europe/Amsterdam

Echt een Leefbaar Loon dankzij biologische Nature & More avocado's

Living wage infographic (2)

 

Phyllis Mugo (40), single moeder met vier kinderen, werkt in het pakhuis van Mavuno in Nairobi, waar ze avocado’s in dozen verpakt.  Ze woont in een 1-kamerwoning met haar vier kinderen en vindt zichzelf niet welvarend maar ook niet arm. Met haar loon kan ze haar huur en haar eten en het schoolgeld voor haar kinderen betalen, daarna houdt het snel op. Maar sinds dit voorjaar heeft ze twee nieuwe dromen: een kruidenierswinkeltje openen en een stukje grond kopen om daarop een eigen woning te bouwen. Sinds kort krijgt ze namelijk echt een Leefbaar Loon.

Bekijk hier de nieuwe video over onze Living Wage avocado’s

Living wage infographic (1)

 

 

 

 

 

De 83 pakhuismedewerkers van Anthony Ngugi ontvangen sinds maart 2022, het begin van het avocadoseizoen, allemaal een echt Leefbaar Loon, dankzij retailers en consumenten in Europa die de biologische Living Wage avocado’s van Nature & More kopen. Een Leefbaar Loon is een loon waarmee kostwinners een waardig bestaan kunnen verschaffen aan hun familie. Het ligt een stuk hoger dan een minimumloon, wat meer een overlevingsniveau is.

Gert-Jan Lieffering, Q&D manager bij Eosta,  ziet Leefbare Lonen als een van de belangrijkste stappen naar sociale duurzaamheid, omdat je hiermee een hele trits problemen aanpakt. “Een leefbaar loon zorgt ervoor dat niet alleen de basisbehoeften zoals voedsel en onderdak worden voldaan, maar maakt ook onderwijs en gezondheidszorg mogelijk, en geeft mensen de optie om wezenlijke verbeteringen in hun leven aan te brengen. Dat zorgt voor sociale stabiliteit en werkt door in de hele maatschappij.”

Met 2 cent per kilo avocado’s worden levens veranderd
In principe doen alle klanten van Eosta mee. Per kilo’s verkochte avocado spaart Eosta 2 eurocent, waarmee de kloof tot een Leefbaar Loon overbrugd wordt. Met het opgespaarde geld van elk voorgaande jaar wordt de loonkloof van het nieuwe jaar overbrugd. Het geld wordt als een bonus bovenop het normale loon uitbetaald. Hiermee zijn Anthony’s avocados de eerste Leefbaar Loon avocado’s ter wereld. In de wereld van groente- en fruithandel is dit totaal nieuw.

Geen 1300 liter, maar 0 liter water
Deze biologisch avocado’s zijn niet alleen sociaal, maar ook ecologisch duurzaam. Daarom noemen we ze “all-inclusive”. In de eerste plaats hebben de avocado’s van Anthony een Blauwe Watervoetafdruk van nul. En dat terwijl de gemiddelde avocado een watervoetafdruk van 1300 liter heeft, zoals RIVM onlangs becijferde. De Keniaanse avocado’s worden met regenwater geteeld. Per jaar zijn er twee regenseizoenen en vanwege de biologische teeltwijze van Mavuno heeft de bodem een groot watervasthoudend vermogen; hierdoor hoeft er geen aanspraak te worden gemaakt op irrigatiewater.

Geen pesticiden, wel agroforestry
Ook vanuit het oogpunt van biodiversiteit en klimaat zijn dit prima avocado’s. Ze worden geteeld door kleinschalige telers in een diverse agroforestry omgeving. Geen monoculturen, pesticiden en kunstmest dus, wel veel biodiversiteit. Ze worden per boot naar Nederland gebracht, wat een lage uitstoot voor transport per kilo vruchten oplevert.

Ready to eat
Daarbij komt ook nog dat het heerlijke Hass-avocado’s zijn. Eosta heeft tegenwoordig een state-of-the-art Aweta machine waarmee avocado’s nauwkeurig kunnen worden geselecteerd op rijpheid en kwaliteit, zodat uiteindelijk de best mogelijke kwaliteit in het winkelschap ligt.

Meer info:

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com and www.natureandmore.com.

EINDE PERSBERICHT

Contact:
Monique Mooij, Marketing Coördinator
E: monique.mooij@eosta.com
Telefoon: 0180 63 55 500           

download