15
mei
2014
|
14:33
Europe/Amsterdam

Een "soilmate" voor de Dalai Lama

De Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet, nam afgelopen maandag een "Soilmate" in ontvangst die hem werd aangeboden door Volkert Engelsman, CEO van Eosta en Nature & More en initiator van de internationale Save Our Soils campagne. De gebeurtenis vond plaats op het 'Education of the Heart' symposium in Rotterdam. The Dalai Lama bevestigde dat het redden van bodems een belangrijke taak voor de mensheid is. Later riep hij de jeugd in het publiek op om te helpen bij het beschermen van de planeet en het klimaat. De Verenigde Naties hebben het jaar 2015 opgeroepen tot het International Jaar van de Bodem.

Spirituele leider bevestigt belang Save Our Soils campagne

Het probleem van bodemverlies is nauw verbonden met de klimaatcrisis. Reeds in 2002 gaf de Dalai Lama aan dat bodemverlies mogelijk een grotere bedreiging voor de mensheid is dan de vernietigende kracht van wapens. "Er zijn andere nauwelijks waarneembare veranderingen - dan denk ik aan de uitputting van onze natuurlijke bronnen, in het bijzonder aan bodemverlies - die misschien nog wel gevaarlijker zijn, omdat, tegen de tijd dat we de gevolgen echt gaan voelen, het te laat zal zijn" aldus de Dalai Lama in The little book of inner peace.

Terwijl Volkert Engelsman het symbool van de Save Our Soils campagne overhandigde - een doosje biologische tomaten, compost, basilicumzaadjes en informatie over het bodemprobleem - dankte hij de geestelijke voor zijn voortrekkersrol: ‘Het herstellen van levende bodems op grote schaal zal vragen om gezamenlijke reis van verbonden zielen. Dank voor uw leiderschap op deze weg, thank you for being a true soilmate.’ De spirituele leider aanvaarde het geschenk met een glimlach en antwoordde dat onze natuurlijke omgeving om compassie vraagt. Volkert Engelsman was een van de sprekers op het symposium, dat de rol van educatie bij het creëren van een duurzamere samenleving onderzocht.

De Save Our Soils campagne wil consumenten wereldwijd bewust maken van de noodzaak om vruchtbare bodems te redden. De campagne werd geïnitieerd door Nature & More, Europees marktleider in biologische groente en fruit, in samenwerking met de FAO en meer dan 60 internationale partners. Vandana Shiva is de internationale ambassadeur van de campagne. Op dit moment gaan volgens VN-rapporten elke minuut 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren.