14
oktober
2021
|
15:31
Europe/Amsterdam

Eindelijk weer op bezoek bij biologische telers!

werkbezoek

 

De wereld gaat weer open. We hebben van Corona geleerd dat we veel meer online kunnen doen dan we dachten, en dat dit erg goed is voor het milieu. Maar soms moet je elkaar gewoon even ontmoeten in de realiteit van de landbouw. Onze kwaliteitsmanager Gert-Jan Lieffering en productmanager Andrea Dijkhuizen gingen afgelopen maand voor het eerst weer naar Zuid-Amerika. Daar bezochten zij onder meer mangoteler Joe Roman in Ecuador, passiefruitteler Roberto Vargas, en de biologisch-dynamische teler Jan Bernard in Peru. Gert-Jan Lieffering vertelt iets over elke teler:

“Joe Roman teelt sinds de jaren ’90 biologische mango op Finca Tres Marias in het zuiden van Ecuador. Hij verbouwt Keitt en sinds kort biologische Ataulfo mango’s. Een nieuwe veelbelovende variëteit is de Sugar Mango. De boomgaarden zagen er uitstekend uit toen we ze bezochten.” (code 239 op www.natureandmore.com)

“Vervolgens reisden we naar Roberto Vargas en zijn 4 vrienden die passiefruit telen in de Patavilca vallei, 150 km ten noorden van Lima. Midden in de bergen hebben zij een biologische farm opgezet. We hebben ze afgelopen jaar met de Duurzaamheidsbloem geëvalueerd en een Leefbaar Loon analyse gedaan. Vervolgens moet je dat ook ter plekke controleren. De uitkomst was erg positief: al hun 131 medewerkers verdienen al een Leefbaar Loon.” (code 355)

“Ten slotte zijn we langs gegaan bij Jan Bernard in Peru, dat is een biologisch-dynamische teler pur sang, die de ecologie in zijn DNA heeft zitten. Hij kwam als baby met zijn Zwitserse ouders naar Peru en is daar altijd gebleven. Als Demeter-teler zorgt hij voor diversiteit en kringloop op zijn farms, d.m.v. rotatie en intercropping. Composteren doet hij in eigen beheer. Hij plant o.a. gember tussen de avocado’s, omdat diversiteit zorgt voor meer weerbaarheid. Die farms zijn een lust voor het oog, je waant je midden in de natuur!” (code 120)