03
november
2017
|
16:13
Europe/Amsterdam

Eosta-directeur trapt petitie 'Geen BTW op Bio' af

Biologische producten moeten btw-vrij worden, stelt een nieuwe petitie van de biologische sector. Vanmiddag trapte Volkert Engelsman, directeur van Eosta en onlangs gekozen tot nr. 1 in de Trouw Duurzame top-100, de petitie 'Geen btw op bio' af. In een winkel in Rotterdam zette hij vanmiddag de eerste handtekening onder de petitie. De initiatiefnemers willen in de eerste 100 dagen van het kabinet naar 0% btw op biologische voeding. Op 10, 11 en 12 november kunnen mensen alvast btw-vrij boodschappen doen bij de deelnemende biologische speciaalzaken in heel Nederland. Wie de actie wil ondersteunen, kan hier tekenen: WWW.GEENBTWOPBIO.NL.

“Biologische voeding bespaart de samenleving heel veel geld”, verklaarde Engelsman. “De maatschappelijke kosten van het gebruik van landbouwgif in de industriële landbouw zijn enorm. In een Amerikaans onderzoek is net gebleken dat vrouwen minder vruchtbaar zijn als ze veel groente en fruit met pesticiden eten. De kosten van waterzuivering rijzen de pan uit door al het gif dat erin zit. In Duitsland is driekwart van alle insecten verdwenen in de 27 jaar tijd. Dat betekent een instorting van het ecosysteem.”

Bio laat zien dat we zonder glyfosaat en neonicotinoïden kunnen

Gelukkig is er ook goed nieuws, stelde Engelsman: “Biologische boeren laten al decennia zien dat je voedsel kunt produceren zonder glyfosaat, neonicotinoïden en andere rampzalige middelen. Onze True Cost of Food campagne laat zien dat elke kilo biologische appels de maatschappij 19 cent gezondheidsvoordeel oplevert ten opzichte van gangbare appels. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het is het niet meer dan logisch om biologische producten btw-vrij te maken.”

Taak van de overheid om gemeenschappelijke bronnen te beschermen

Aan de campagne 'geen btw op bio' doen onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel mee. Met de petitie willen ze bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel.

True Cost Accounting in Food, Farming and Finance

Volkert Engelsman heeft afgelopen jaren vanuit biologische AGF-specialist Eosta gewerkt om de ware kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost Accounting for Food, Farming and Finance, dat hij samen met de FAO, Soil & More International en diverse andere partijen liet uitvoeren, blijkt dat de maatschappelijk kostenvan biologische voeding veel lager zijn die die van gangbare voeding. "Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop", stelt Engelsman daarom.

Wie de actie wil ondersteunen, kan hier tekenen: WWW.GEENBTWOPBIO.NL.