26
oktober
2017
|
14:52
Europe/Amsterdam

Eosta finalist Accenture Innovation Awards dankzij plasticbesparende technologie

Als enige biologische vershandel is Eosta / Nature & More dit jaar genomineerd als finalist voor de Accenture Innovation Awards, in de categorie Future Food Solutions. De specialist in biologische groenten en fruit werd genomineerd voor zijn Natural Branding innovatie, waarbij biologische groente en fruit wordt gemerkt met laserlicht om plastic te besparen. Op deze manier zijn al circa miljoen verpakkingseenheden bespaard. Op vrijdag 27 oktober worden de winnaars bekendgemaakt.

“Als je weet dat er elke dag ongeveer drieduizend vrachtwagens met plastic de zee ingaan, als je weet dat op een eilandje midden in de Stille Oceaan 40% van de albatrossen doodgaat aan plastic, dan weet je dat we een gigantisch probleem hebben,” stelt Michael Wilde, Manager Duurzaamheid en Communicatie bij Eosta. “Daarom ben ik trots op onzet Natural Branding, waarmee we avocado’s, zoete aardappelen, gember en andere producten kunnen voorzien van een bio-merkje zonder ze te hoeven verpakken.”

De grote frustratie van heel veel consumenten is dat ze in supermarkt worden geconfronteerd met een zee aan plastic als ze biologische groenten en fruit willen kopen, legt Wilde uit. Supermarktenzijn gedwongen te zorgen dat er een duidelijk verschil is tussen biologische en niet-biologische producten en daardoor werden er tot nu toe heel veel bio-producten verpakt. Met Natural Branding is dit niet nodig.

De eerste pilot werd begin 2017 gedaan samen met de Zweedse supermarktketen ICA . Dit leverde publiciteit over de hele wereld op, van artikelen in buitenlandse kranten tot een viral video in Taiwan. “Inmiddels leveren we aan meer dan tien klanten in het binnen- en buitenland en besparen daardoor duizenden km aan plastic folie” aldus Michaël Wilde. Maar het belangrijkste, vindt Wilde, is dat er grote hoeveelheden plastic bespaard kunnen worden.