24
april
2018
|
16:32
Europe/Amsterdam

Eosta: ‘Geen BTW op Bio’

Namens 80.000 burgers en 150 biologische speciaalzaken heeft Volkert Engelsman van Eosta / Nature & More vanmiddag de petitie “Geen BTW op Bio” overhandigt aan de Tweede Kamer. De voorzitter van de commissie Financiën, Anne Mulder, nam de petitie in ontvangst, samen met tien Kamerleden. De campagnevoerders willen dat de consumptie en productie van biologische voeding gestimuleerd wordt, omdat het aantoonbare maatschappelijke voordelen biedt. “Consumenten die biologische producten kopen, besparen de overheid geld. Door BTW op bio te verlagen, creëer je een gelijker speelveld” aldus Volkert Engelsman.

De Biowinkelvereniging, een orgaan van de natuurvoedingssector, nam in november 2017 het initiatief tot de petitie. Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel werkten hierin samen. De petitie stelt dat het de taak van de overheid is om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. Het stimuleren van de milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel.

De petitie ‘Geen BTW op Bio’ vraagt het kabinet om de BTW op biologische voeding per 2019 niet te verhogen naar 9%, maar juist te verlagen naar 0%, om een gelijk speelveld te creëren. Volkert Engelsman wees op de hoge verborgen kosten van chemische landbouw. “De kosten van waterzuivering rijzen de pan uit door al het gif dat erin zit. In Duitsland is driekwart van alle insecten verdwenen in de 27 jaar tijd. Dat betekent een instorting van het ecosysteem. Biologische boeren laten echter al decennia zien dat je voedsel kunt produceren zonder glyfosaat, neonicotinoïden en andere rampzalige middelen.”

De afgelopen jaren heeft Engelsman met Eosta veel werk verzet om de echte kosten van voeding in beeld te brengen. Mede hierom werd hij in 2017 gekozen tot nr 1 in de Trouw Duurzame Top-100. Uit het onderzoeksrapport True Cost Accounting for Food, Farming & Finance, dat EY en Soil & More Impacts in samenwerking met de FAO hebben uitgevoerd in 2017, blijkt dat de verborgen kosten voor biologische voeding lager zijn dan voor niet-biologische voeding, als je kijkt naar klimaat, bodem, water en gezondheid.

Engelsman: “In het rapport is berekend dat onze biologische appels de maatschappij 25 cent voordeel opleveren ten opzichte van gangbare appels. Het is het niet meer dan logisch om biologische producten btw-vrij te maken. Anders laat je de duurzame consument dubbel betalen: via de boodschappen betaalt hij voor de duurzame bedrijfsvoering van biologische landbouw, en via de belasting betaalt hij voor de schade van chemische landbouw. Daarom zeggen wij: biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop", besluit Engelsman. Hij zette begin november de eerste handtekening voor de campagne.

Lees meer over de campagne en de verborgen kosten van ons eten op www.geenbtwopbio.nl en www.natureandmore.com.