05
november
2015
|
15:14
Europe/Amsterdam

Eosta: "Importblokkade op citrus ruikt naar protectionisme"

UPDATE 12 nov 2015: In oktober 2015 zijn maar liefst 49 intercepties gedaan op verzendingen uit Uruguay vanwege black spot. Dit brengt Uruguay op een totaal van 61 onderscheppingen in 2015 (op 55.000 ton totale import), tegen 17 in Argentinië (op 170.000 ton import) en 16 in Zuid-Afrika (op 700.000 ton import). Hoewel CBS dus 50 keer zoveel wordt gevonden in de citrus uit Uruguay, blijft Zuid-Afrika tot vandaag het enige land met een exportstop. Bron: Europhyt.

Persbericht, Waddinxveen - In 2013, 2014 en 2015 is de export van citrusfruit uit Zuid-Afrika naar de Europese Unie stopgezet onder dreiging van een EU-verbod, vanwege vrees voor Citrus Black Spot (CBS). Dit gebeurde telkens rond de start van het Europese citrusseizoen. De export vanuit Zuid-Amerika, waar aanzienlijk meer vruchten met CBS werden onderschept in kleinere handelsvolumes, is niet stopgezet. Bovendien is de verspreiding van CBS in Europa via geïnfecteerde vruchten volgens wetenschappers onmogelijk. Volkert Engelsman van Eosta stelt de logische vraag: is deze blokkade niet feitelijk een protectionistische maatregel?

Citrus Black Spot is een schimmelziekte op citrusfruit die wereldwijd voorkomt op plaatsen met een subtropisch klimaat. De schimmel veroorzaakt kleine zwarte vlekjes op vruchten die het product moeilijk verkoopbaar maken, hoewel de schade kosmetisch is en de eetbaarheid van het fruit niet wordt aantast. Er zijn geen gezondheidsrisico's. Bomen gaan ook niet dood aan CBS, zoals het geval is met andere citrusziekten zoals Citrus Sudden Death, dat miljoenen citrusfruitbomen in Brazilië heeft geveld. Voor een dergelijke ziekte zouden strikte voorzorgsmaatregelen gerechtvaardigd zijn.

De CBS-kwestie heeft desondanks een grote economische impact. Vooral citrustelers in Zuid-Afrika zijn gedupeerd door de situatie. In november 2013 werd een eerste exportstop op citrusfruit uit bepaalde delen van Zuid-Afrika aangekondigd, onder dreiging van een verbod door de EFSA, de European Food Safety Authority. Dit patroon herhaalde zich in de daaropvolgende jaren. Zowel in 2014 en 2015 zetten de Zuid-Afrikaanse citrustelers de export naar Europa in september stil, nadat ‘hits’ waren aangetroffen in een klein aantal verzendingen.

Het prijskaartje van risicomanagement, monitoring en marktverlies steeg in drie jaar tot absurde niveaus, ten koste van de fruittelers. Opvallend genoeg werd de import uit Zuid-Amerika niet stopgezet, hoewel daar twee keer zoveel vruchten met black spot werden gevonden als bij de import uit Zuid-Afrika. Volgens EU Europhyt rapporten zijn tussen maart en september 2015 26 intercepties gedaan in verzendingen uit Argentinië en Uruguay, terwijl slechts twaalf intercepties zijn gedaan in verzendingen uit Zuid-Afrika.

Volkert Engelsman, directeur van Eosta, importeur van biologisch fruit uit beide continenten, becommentarieert de situatie: "De hele importstop is discutabel vanuit wetenschappelijk oogpunt. De levenscyclus van de schimmel is zodanig dat de ziekte niet naar bomen kan overspringen van aangetaste plekken op fruit. Een internationaal wetenschappelijk panel van experts heeft er al in 2013 op gewezen dat er geen risico is op verspreiding naar Europa. De schimmel komt eenvoudig niet voor in gebieden met een Mediterraans klimaat."

Engelsman noemt een praktijkvoorbeeld ter illustratie: "De West-Kaap van Zuid-Afrika heeft een Mediterraans klimaat en er worden al tachtig jaar citroenen geteeld. De Oost-Kaap is een subtropisch gebied waar ook al tachtig jaar citroenen worden geteeld en waar CBS voorkomt. Er is geen beperking op vervoer van citrus tussen deze twee gebieden. Toch heeft black spot zich nooit in de West-Kaap gevestigd, niet in tachtig jaar tijd."

Engelsman stelt daarom de logische vraag: "Zuid-Afrika en Spanje zijn de grootste citrusproducenten ter wereld. Als je ziet dat alleen import uit Zuid-Afrika wordt stopgezet, moet je je afvragen of dit een fytosanitaire maatregel is of een vermomde handelsbeperking. Het lijkt erop dat de EU de Zuid-Europese citrustelers wil beschermen. Tegelijk vraag ik me af waarom citrus uit Argentinië niet wordt geblokkeerd, ondanks de hogere hit ratio's in kleinere handelshoeveelheden."

Volkert Engelsman is directeur en oprichter van Eosta, Europees marktleider in biologisch fruit en groente. Engelsman richtte het bedrijf in 1990 op. Sindsdien bezoekt hij meermaals per jaar telers in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Hij initieerde de Save Our Soils campagne en was lid van de World Board van IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements). Nature & More, Eosta's "trace & tell" merk, ontving diverse awards waaronder de Sustainable Entrepreneurship Award 2013 (Oostenrijk). Zie ook www.eosta.com, www.natureandmore.com and www.saveoursoils.com.

EINDE PERSBERICHT