01
juni
2021
|
12:18
Europe/Amsterdam

Eosta komt met "zero pollution" appels in de EU Green Week (30 jaar te vroeg)!

apple

 

De EU Groene Week 2021, die gisteren (31 mei) begon, draait dit jaar om Zero Pollution. De Europese Green Deal van Frans Timmermans wil de vervuiling van lucht, water en bodem naar NUL terugbrengen in 2050. Daarom moet het gebruik van chemische pesticiden in 2030 met 50% gereduceerd zijn. Een geweldig doel. Eosta loopt graag op de troepen vooruit en doet deze week onbespoten “zero pollution” Argentijnse appels van Nature & More teler Hugo Sanchez in de aanbieding. Klanten kunnen gebruik maken van tickers en True Cost gegevens om de positieve impact van deze biologische appels bij consumenten in beeld te brengen.

De Royal Gala en Cripps Pink appels van de Argentijnse telers Hugo en Nicolas Sanchez voldoen nu al met gemak aan de EU-normen voor 2030 en waarschijnlijk ook die van 2050. Ze zijn onbespoten en supergezond.

19 cent per kilo gezonder

Accountancy EY heeft voor Eosta’s True Cost of Food campagne uitgerekend dat deze biologische appels 19 eurocent per kilo gezonder zijn dan gangbare appels, puur door het verschil in pesticidengebruik. Dit bedrag is gebaseerd op de waarde van de productieve tijd die je anders als gevolg van ziekte verliest (gemeten in DALY’s). Ook bodem, lucht en water in de biologische appelboomgaarden blijven echt schoon.

Sociale en ecologische duurzaamheid

De appels van de familie Sanchez worden geteeld in een zonnig, droog klimaat waardoor de telers geen last hebben van schimmelziektes en makkelijker zonder pesticiden kunnen werken. Hoewel de appels van ver komen, weegt de energie van zuinig boottransport op tegen de energie van maandenlang bewaren in een koelcel. Daarbij komt de positieve impact van de teelt voor de lokale Mapuche bevolking en de positieve impact van biologische teelt op water, bodem en biodiversiteit. Hier vind je de Nature & More  telerspagina van de familie Sanchez met foto's en Duurzaamheidsbloen.

Europa verandert nu snel

In heel Europa is momenteel een sterke beweging gaande om vervuiling door pesticiden te stoppen en sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven wettelijk te verankeren. Naast de recente veroordeling van Shell door de rechter zijn hier enkele inspirerende voorbeelden:

  • Het Nederlands parlement heeft op 20 mei verschillende moties aangenomen om biologische landbouw te steunen en vervuiling te minderen, o.a. door het gebruik van groene bestrijdingsmiddelen met een laag risico te vergemakkelijken.
  • Zwitserland stemt op 13 juni per referendum over een totaalverbod op chemische pesticiden.
  • Duitsland werkt aan een wettelijk zorgplicht voor grote bedrijven (Sorgfaltspflichtengesetz) die 1 januari 2023 van kracht wordt.
  • De EU verplicht grote bedrijven vanaf 2023 om te rapporteren over hun Duurzaamheidsimpact (Corporate Sustainability Reporting Directive).

POS-materialen beschikbaar

Eosta neemt haar verantwoordelijkheid al sinds 1990 door te kiezen voor 100% biologische landbouw. Met de Duurzaamheidsbloem en True Cost Accounting meten, managen, vermarkten en monetariseren we de ecologische en sociale impact van onze producten. Eosta stelt haar klanten graag POS-materialen, tags en tickers ter beschikking om deze impact transparant en zichtbaar voor de consument te maken.

Over Eosta / Nature & More:

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com en www.natureandmore.com.

 

EINDE PERSBERICHT

Contact en beeldmateriaal:
Monique Mooij, Marketing Coördinator
E: monique.mooij@eosta.com
Marie-Ange Vaessen, Marketing Manager
E:
marie-ange.vaessen@eosta.com
Telefoon: 0180 63 55 500