01
april
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Eosta ontwikkelt YAMburger met Mc Donald’s; prijs 50 cent

hor-kleinlogoboven

 

(Let op de datum: 1 april ;-D )

Door invoering van een vlees- en suikertaks is de verwachting dat goedkope vleessnacks, zoals hamburgers, twee à drie keer zo duur gaan worden. Hoewel dit goed is voor de gezondheid van mens en planeet, is niet iedereen er blij mee. Eosta ontwikkelde daarom samen met Mc Donalds de biologische YAMburger: lekker, gezond, en spotgoedkoop. De YAMburger zal slechts 50 eurocent kosten, minder dan de helft van een gewone hamburger – dankzij de verlaging van BTW op groente en fruit.

Niet iedereen is blij met de geplande vlees- en suikertaks. In de fastfood-industrie heerst zorg, omdat vlees en suiker de twee belangrijkste ingrediënten zijn van deze industrie. Eosta, Europees markleider in biologische groente en fruit, pleit al jaren voor invoering van een vlees- en suikertaks, naast een verlaging van de BTW op (biologisch) groente en fruit.

Michaela Boudrie, managing director van Mc Donald’s in Nederland, riep Eosta daarom ter verantwoording, bij een ontmoeting met Eosta-directeur Volkert Engelsman op de Sustainable Foods Summit in Amsterdam afgelopen zomer: “Kom dan ook met een oplossing”, daagde zij Engelsman uit, in een debat over de toekomst van voedsel. Eosta nam de uitdaging aan, met de YAMburger als resultaat.

purpleyam

De yam is een zeer oude cultuurplant die in Azië al 3000 jaar wordt verbouwd en geldt als basisvoedsel in tropische landen. Eosta importeert paarse biologische yams uit Cambodja. Behalve zetmeel bevatten deze yams eiwit en een kleine hoeveelheid vet, die ze bij uitstek geschikt  maken als natuurlijke vleesvervanger. “Eigenlijk hoef je er bijna niks aan toe te voegen om hem lekker te maken”, legt Volkert Engelsman, CEO van Eosta uit. “Alleen een bio broodje, bio saus en gebakken uitjes.”

Mc Donald’s bleek geïnteresseerd, mede vanwege de gunstige kostprijs. Deze zomer wordt de yam-burger voorgelegd aan consumentenpanels, waarna het productieproces opgeschaald zal worden. De burger zal naar verwachting in de zomer van 2022 in het aanbod van McDonald’s worden opgenomen.

Hamburgerliefhebbers die belangstelling hebben om deel te nemen aan het proefpanel, kunnen zich aanmelden bij Eosta via yamburger@natureandmore.com. Van deelnemers wordt verwacht dat ze op twee werkdagen beschikbaar zijn tussen 15 april en 15 mei.

Eosta, met huismerk Nature & More, pleit al jaren voor een suikertaks, vleestaks en BTW-vrije groente en fruit. Vlees en suiker worden namelijk zwaar gesubsidieerd, direct en indirect, terwijl verse groente en fruit juist te duur worden gemaakt. De nieuwe maatregelen zorgen voor een gelijker speelveld in de markt, en zijn goed voor de volksgezondheid en voor het milieu.

EINDE PERSBERICHT

Contact en beeldmateriaal:
Monique Mooij, Marketing Coördinator
E: monique.mooij@eosta.com
Telefoon: 0180 63 55 500