30
januari
2019
|
15:25
Europe/Amsterdam

Eosta pakt uit met Plasticvrije Zone op grote AGF-beurzen

“Hoogste tijd om de plasticzee in supermarkten te gaan opruimen”

Natural Branding - de techniek om met laser een merkje op biologische fruit en groente aan te brengen - is afgelopen jaar definitief doorgebroken. Inmiddels heeft biologische groente- en fruitspecialist Eosta hiermee ruim tien miljoen plasticverpakkingen bespaard en allerlei andere bedrijven volgen nu Eosta’s voorbeeld. Maar er is meer mogelijk als het om duurzaam verpakken gaat. Op de Fruit Logistica beurs in Berlijn en de Biofach beurs in Nürnberg presenteert Eosta nu de Plastic Free Zone, waar alle mogelijke manieren om plasticvrij te verpakken worden gedemonstreerd: van Natural Branding tot composteerbare cellulosenetjes en shakers van suikerrietkarton.

Biologische gember met Natural Branding is een van de grootste plasticbespaarders van Eosta. Alleen al in de filialen van Duitse supermarktketen Netto wordt jaarlijks meer dan een miljoen kilo van deze gember verkocht. Dankzij de laseretikettering hoeft de gember niet verpakt en geëtiketteerd te worden. Zo wordt op dit ene product per jaar al meer dan 40.000 kilo plasticfolie bespaard, 45 bomen aan etikettenpapier, en een hoeveelheid CO2 waarvoor een auto 41 keer rond de wereld zou moeten rijden.

De gember is slechts één voorbeeld uit vele duurzame mogelijkheden. Verpakkingsspecialist Paul Hendriks, de motor achter tientallen verpakkingsinnovaties van Eosta door de jaren heen, zegt hierover: “De meest duurzame verpakking is geen verpakking. Maar als je toch wilt verpakken, zijn er allerlei alternatieven voor plastic mogelijk, zoals karton uit suikerrietafval. De reden dat ze vaak niet gebruikt worden, is dat ze een fractie meer kosten, en dat is jammer. Want consumenten vragen hier echt om.”

Michaël Wilde, Manager Duurzaamheid bij Eosta, benadrukt de urgentie: “In 2018 is het zonneklaar geworden dat de duurzame consument het helemaal heeft gehad met wegwerpplastic. De beelden van de wereldwijde plasticvervuiling in zee en op land staan bij iedereen op het netvlies gebrand. Wij helpen onze retailklanten in 2019 graag om een steentje bij te dragen aan het opruimen van die plasticzee. Zeker weten dat consumenten daar blij van worden!”

Op dit moment nemen vooral Duitse retailers het voortouw in Natural Branding en andere duurzame verpakkingen, maar Eosta hoopt en verwacht dat Nederland een inhaalslag zal maken. In Nederland loopt Hoogvliet Supermarkten voorop.

Op de Fruit Logistic Beurs in Berlijn (6-8 februari 2019) en de Biofach in Nürnberg (12-16 februari 2019) zal de Plastic Free Zone een opvallend onderdeel zijn van de Eosta-stand. Eosta’s verpakkingsspecialisten zijn aanwezig om technische en duurzaamheidsaspecten toe te lichten. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Fruit Logistica: Hal 3.2, stand A-07
Biofach: Hal 7, stand 625