31
januari
2017
|
10:03
Europe/Amsterdam

Eosta pleit voor eerlijk rekenen bij Nationale Voedseltop

Afgelopen donderdag werd de Nationale Voedseltop gehouden in Den Haag, met de ministers Ploumen, Dijksma en Schippers en staatssecretaris Van Dam. De bekende voedingsjournalist Mac van Dinther was in de Volkskrant kritisch. Hij noemde het een “voorgekoOct programma” waarin “grote vragen werden vermeden”. Volgens Van Dinther was “de enige die tegengas gaf" Volkert Engelsman van het biologische Eosta / Nature & More.

Volkert Engelsman, directeur van Eosta, internationaal distributeur van verse groente en fruit, hield tijdens de top een pleidooi voor eerlijke prijzen waarin de sociale en ecologische kosten van voedsel niet worden afgewenteld op toekomstige generaties en het milieu. “Deze voedseltop heeft een mooie ambitie. Maar hoe we die ambitie bereiken, ontbreekt. We zetten pas echt een stap als we eerlijk gaan rekenen en het verdienmodel herdefiniëren” aldus Engelsman in Den Haag.

Geïntegreerde benadering is nieuw
De oprichter van Eosta lichtte na afloop toe: “Het is uniek dat de Voedseltop een geïntegreerde kijk bood. Vroeger werd landbouw als probleem van Wageningen beschouwd, gezondheid als een probleem van de medische wereld en duurzaamheid als een probleem van natuurbeschermers. Nu is iedereen het er unaniem over eens dat voedsel een centrale rol speelt. We erkennen daarmee dat boeren maatschappelijke diensten leveren op het gebied van gezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit, bodembeheer en dergelijke. Maar de maatschappij rekent ze nog steeds af op kilo’s per hectare.”

Aanpak eiwittransitie ontbreekt
“De top sprak een mooie ambitie uit naar een eiwittransitie. Dat betekent dat je kiest voor meer groente en fruit. Maar als je niet aangeeft hoe je dit wilt bereiken, is het hele idee een tandeloze tijger. De aanpak ontbreekt, terwijl Jumbo en Albert Heijn afgelopen jaar meer met kiloknallers hebben gestunt dan het jaar ervoor. En toen was ook al duidelijk dat vlees slecht is voor het milieu en de gezondheid. Een vleestaks is dan een logisch instrument. Als de staatssecretaris de vleestaks opzij schuift bij het eerste protest van de vleesindustrie, is dat geen sterk signaal.”

Betaalbaarheid is bedrieglijk
Volgens Engelsman krijgen duurzame ambities geen kans zolang er verkeerd gerekend wordt: “Je hoort telkens: het moet wel betaalbaar blijven. Als je naar de supermarkt gaat, zie je bergen betaalbaar eten. Dat zijn vooral bewerkte producten die zijn opgevuld met suiker, soja en palmolie om de marge te verhogen. Dat betekent dat er veel externe kosten achter zo’n product verborgen gaan. Toch zijn ze betaalbaarder dan verse groente en fruit. Daar gaat iets mis.”

True Cost Accounting
Het afwentelen van kosten moet stoppen, zegt Engelsman: “Als je geen fiscale bonus-malus regelingen wil instellen om een gelijk speelveld te creëren, moet je op z’n minst eerlijk gaan rekenen”. De ondernemer ziet True Cost Accounting als een belangrijke oplossing. “Grote accountants als EY, KPMG en PWC, de National Capital Coalition, de World Business Council for Sustainable Development, de FAO, VNO/NCW, EZ, allemaal zijn ze ermee bezig. Waar waren ze?”

Nature & More is het "trace & tell" merk voor biologische groente en fruit van Eosta, internationaal distributeur van verse groente en fruit, gevestigd in Waddinxveen. Zie ook www.natureandmore.nl en www.eosta.nl.

Info voor de redactie:
Informatie, beeld, interviewverzoeken: Michaël Wilde, Manager Communicatie en Duurzaamheid, michael@eosta.com, T 0180-635563, M 06-20535063.