20
mei
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

EOSTA redt de bijen – om te beginnen rond het eigen kantoor

Eosta op Honey Hill 2

PERSBERICHT - Waddinxveen, Wereldbijendag, 20 mei 2021

“Bee the change you want to see in the world!”

Eosta, Europees marktleider in verse biologische groente en fruit, creëert met inheemse wilde bloemenzaden een bloemenzee rond haar bedrijfsgebouwen in Waddinxveen. Dat is harde noodzaak, want het gaat niet goed met wilde bijen en biodiversiteit in Nederland en de rest van de wereld. De bloemenzee in wording mag zich in de komende jaren op natuurlijke wijze uitbreiden naar omliggende bermen en bedrijfsterreinen.

Een heuveltje bij Eosta’s circulaire hoofdkantoor in Waddinxveen is afgelopen week omgedoopt tot “Honey Hill”, nadat het was ingezaaid met 40 tot 50 soorten inheemse bloemenzaden. Deze zomer zal het een bloemenzee zijn voor wilde bijen, honingbijen, hommels, vlinders en andere insecten. Medewerker Robert van Melle, productmanager citrusfruit & druif, was de initiatiefnemer: “Wij vragen van onze biologische telers wereldwijd om de biodiversiteit te ondersteunen aan de hand van de Duurzaamheidsbloem. Maar wat doen we zelf? We hebben nu de omgeving rond ons kantoor verrijkt en alle medewerkers hebben zaadjes meegekregen voor thuis. Bee the change you want to see in the world!”

Eosta’s biologische fruittelers doen over het algemeen hun best om een aantrekkelijke omgeving voor bijen te creëren, omdat ze daarvan afhankelijk zijn voor de bestuiving. Zoals citrusteler Daniel Silva (code 255 op www.natureandmore.com) die tussen citroenboompjes bewust veel wilde kruiden laat groeien om wilde bijen en andere nuttige insecten aan te trekken. Daniel zegt daarover: "Ik ben gek op onkruid, ofwel wilde planten en bloemen! We hoeven geen bijenkasten neer te zetten in de boomgaard, want de insecten en wilde bijen komen uit zichzelf."

Eosta steunt de bijen al veel langer. Al in 2012 deelde Eosta in de campagne “Bijen houden van biologisch” 400.000 zakjes met bloemenzaad uit, in samenwerking met Bionext en de Bijenstichting. Volkert Engelsman, algemeen directeur van Eosta: “Bijen zijn dan wel heel kleine beestjes, maar ze staan als bestuivers aan de wieg van ons biologische groente en fruit. Als bedrijf kiezen we sinds 1990 voor 100% biologische productie, om de biodiversiteit te beschermen. Dat doen we in het groot, maar ook in het klein, rond ons eigen kantoor. We hebben inmiddels al een ijsvogeltje, een marter, wintertalingen, grauwe ganzen en allerlei roofvogels gespot.”

Deborah Post van Honey Highway zorgde voor een inheems bloemenzadenmengsel aangepast op de grondsoort en regio. Zij hield een presentatie waarbij ze uitlegde dat de helft van de 360 wilde bijensoorten in Nederland met uitsterven bedreigd is. “Er zijn veel te weinig wilde bloemen in Nederland, doordat alles Engels raaigras is voor de melkproductie van koeien. Wilde bijen halen hun stuifmeel uit specifieke wilde bloemensoorten. Met een regionaal inheems bloemenzadenmengsel kun je de biodiversiteit verhogen.”

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com and www.natureandmore.com.

EINDE PERSBERICHT

Contact en beeldmateriaal:

Monique Mooij, Marketing Coördinator
E: monique.mooij@eosta.com
Marie-Ange Vaessen, Marketing Manager
E:
marie-ange.vaessen@eosta.comTelefoon: 0180 63 55 500