08
november
2016
|
13:38
Europe/Amsterdam

Eosta roept sector op om sociale initiatieven te steunen: "Je moet het storten vóór zijn"

8 november 2016 - Eosta doneert af en toe overgebleven producten aan Jakob Meinardi van Stichting Met Zuid, die sociale projecten met voedsel ondersteunt. Michael Wilde, Manager Duurzaamheid en Communicatie, reed een dagje met hem mee en werd enthousiast. Een verslag met foto's.

Bet van Drongelen, accountmanager Eosta, met Jakob Meinardi

Op zomaar een maandagochtend rijdt Jakob Meinardi met zijn kleine vrachtwagen bij Eosta voor. Bert van Drongelen en Michaël Wilde van Eosta verwelkomen hem en halen uit de loods drie kleurrijk gestapelde pallets met groenten en fruit: zoete aardappels, spruiten, paprika's, avocado's, komkommers, verse dadels en meer. Het zijn biologische producten die niet meer mooi genoeg zijn om nog verkocht te kunnen worden aan de kritische klanten van Eosta. Bijvoorbeeld omdat ze te rijp zijn of omdat er beschadigde exemplaren tussen zitten die uitgezocht moeten worden. Maar qua smaak en gezondheidswaarde is er niks mis mee.

Deze dag rijdt Michaël Wilde met Jakob mee, om nu eens te kijken waar al die producten heen gaan. "Mooi, daar zullen ze blij mee zijn", zegt Jakob tevreden als hij de producten ziet. "Stap maar in. We gaan vandaag naar vier adressen waar ze dit goed kunnen gebruiken!" Jakob legt uit dat hij ook kruidenierswaren en brood ophaalt. Daar ontvangt hij meestal genoeg van. Maar verse groenten en fruit zijn meer dan welkom, want alle voedselbanken in Nederland kampen met een chronisch tekort.

Met Jakob Meinardi op pad

Toch gooien AGF-bedrijven veel weg. Groothandelsbedrijven hebben regelmatig producten over, dat is niet te vermijden bij handel in grote volumes. De restpartijen gaan voor zover mogelijk naar marktkooplui, maar de opbrengst ervan staat niet in verhouding tot de productieprijs. En als je te lang wacht, valt er niks meer mee te beginnen en wordt het gestort als afval. Dan kun je beter Jakob Meinardi op tijd inlichten. Jakob is één van de drijvende krachten achter Stichting Met Zuid, een stichting die verschillende welzijnsprojecten voor jongeren en ouderen in de wijde omgeving van Rotterdam. Zonder subsidie werkt hij zo'n zestig uur per week om allerlei sociale initiatieven, in de arme buurten van Rotterdam en ver daarbuiten, te voorzien van voedsel.

Als de pallets zijn ingeladen bij het andere voedsel waar de vrachtwagen al vol mee staat, gaat de rit als eerste naar de Swingmarket in IJsselmonde. Dit is een speciale supermarkt o.a. voor arme mensen die hier met een pasje gratis boodschappen mogen doen. Hier wordt een deel van de zoete aardappelen, komkommers, en dadels uitgeladen. De supermarkt wordt volledig door vrijwilligers gerund en helpt talloze gezinnen, die anders niet fatsoenlijk te eten zouden hebben. De formule is een groot succes en wordt nu ook in andere steden uitgerold.

Jakob met Marij, coördinator van de Swing Market.Hoe komt het dat er nog groenten en fruit worden weggegooid, als er zoveel behoefte aan is? Michaël Wilde legt uit waarom: "Veel bedrijven hebben schroom om hiermee naar buiten te treden. Ze vinden het vervelend naar hun leveranciers toe of ze zijn bang dat de prijs onder druk komt te staan als je producten weggeeft aan sociale initiatieven. Maar als je ziet wat voor geweldige dingen zo'n Stichting Met Zuid kan doen, zou je er als bedrijf juist trots op moeten zijn dat je daaraan bijdraagt!"

Na de Swing Markt gaat de rit richting De Boerderij” in IJsselmonde. Daar worden alle producten uitgeladen. Op deze mooie plek komen heel veel verschillende mensen, jong en oud, met en zonder zorgvraag. Naast het werken in de tuin en het verzorgen van de dieren is het uitzoeken van de groenten en fruit een ideaal klusje voor de zorgcliënten die er komen. Als de producten zijn uitgezocht wordt er contact opgenomen met diverse voedselbanken in de regio en worden de producten vervolgens weer ingeladen in de bekende witte vrachtwagen van de Stichting.

Jakob met Marij, coördinator van de Swing Market.Jacob met Manuela en Roy, medewerkers van De BoerderijDe rit gaat weer verder, terwijl Jakob vertelt over het effect van alle sociale projecten. "Wij pakken het welzijnswerk op daar waar anderen het laten liggen. Het heeft echt nut, je ziet mensen veranderen. Ze raken minder snel in de problemen." Dat is waar Jakob het voor doet. Financieel gezien draait de Stichting kostenneutraal. Sinds hij vervroegd met pensioen is gegaan, zet hij zich non-stop in voor kansarme medemensen in de regio Rotterdam.

Het derde adres is restaurant Hotspot Hutspot in Crooswijk. Daar zijn ze heel blij met de paprika’s, spruitjes, zoete aardappelen en de dadels. Het is een speciaal restaurant waar vrijwilligers en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, om ervaring op te doen. Mensen uit de buurt kunnen hier voor slechts 8 euro een driegangenmenu eten. Voor veel vrijwilligers is het een weg uit de ellende of een opstapje naar een baan. Ook dit initiatief is zo succesvol dat er inmiddels al drie Hotspot Hutspot restaurants zijn opgericht.

De laatste stop is bij Voedselbank Capelle. Alles wat nog in de vrachtwagen stond, wordt hier uitgeladen. Vrijwilliger Harold helpt met lossen. Hij is vooral blij met de verse producten. "Daar kunnen we 160 gezinnen echt mee helpen. We hebben altijd tekort aan verse groente en fruit. Deze gezinnen hebben nauwelijks budget dus ze zijn geneigd om op hun eten te bezuinigen. Dankzij donaties als dit krijgen die gezinnen ook iets fatsoenlijks te eten."

Na afloop van de dag is Michaël Wilde van Eosta diep onder de indruk. "In onze huidige maatschappij zijn er veel mensen die tussen wal en schip vallen. Deze initiatieven voorkomen dat mensen in een isolement raken, in criminaliteit vervallen of opgenomen moeten worden. Dat is goud waard. Als wij hier als sector aan kunnen bijdragen en tegelijkertijd iets kunnen doen tegen voedselverspilling, moeten we die kans grijpen. Daarom roep ik alle collega's in de sector op om Stichting Met Zuid en soortgelijke initiatieven te ondersteunen."

Contact met Stichting Met Zuid?
Jakob Meinardi
E-mail: jakob[a]metzuid.nl. (vervang [a] door @)
Tel: 06 482 912 14