14
september
2021
|
16:33
Europe/Amsterdam

EU kiest voor True Cost Accounting – help ons nu om de VN te overtuigen!

campagnebeeld_tcof_eng

Eosta’s pleidooien en Nature & More campagnes werpen vruchten af

Vorige week (9 en 10 september) heeft het EU-parlement aan Frans Timmermans gevraagd om True Cost Accounting op te nemen in de Farm to Food voedselstrategie van de Green Deal. Het parlement stemde voor verschillende amendementen die o.a. oproepen tot een 0% BTW-tarief voor groente en fruit en hogere belasting op vlees en frisdranken. Eosta heeft hier in de afgelopen jaren bij monde van directeur Volkert Engelsman vaak toe opgeroepen, dus we kunnen dit een doorbraak noemen. 

Na de Europese doorbraak is het nu tijd om door te stoten naar de rest van de wereld. Op 23 september vindt de UN Food Systems Summit plaats in New York, waar gesproken zal worden over de toekomst van duurzame voedselproductie na Corona. Een wereldwijde coalitie van duurzame organisaties, waar Eosta vanaf de start bij betrokken is, roept de VN in een brief op om True Cost Accounting hoog op de agenda te zetten. De brief vraagt om de verborgen kosten van ons voedselsysteem voor gezondheid, milieu en maatschappij in beeld te brengen en door te belasten aan de veroorzakers. Je kunt hierbij denken aan een carbontax en aan BTW-maatregelen.

OPROEP: TEKEN DE BRIEF AAN DE VN
Organisaties en individuen die de brief willen lezen en tekenen, zijn uitgenodigd dat hier te doen op de site van Global Alliance for the Future of Food.