26
september
2017
|
17:56
Europe/Amsterdam

Grondsteen van nieuw Nature & More hoofdkantoor gelegd

Met gevleugelde woorden en paukenslagen is op donderdag 14 september de grondsteen gelegd van het nieuwe bedrijfspand van Nature & More / Eosta in Waddinxveen. De eerste steen is een stalen dodecaëder, die de kernwaarden van de onderneming bevat. Met de ceremonie maakte Nature & More, specialist in biologische groente en fruit, duidelijk dat het nieuwe gebouw meer is dan een economisch object: het moet een voorpost worden van de nieuwe, circulaire economie. Het 19.500 vierkante meter grote en 22,5 miljoen euro kostende gebouw is ontworpen door Thomas Rau en wordt medio 2018 opgeleverd.

Directeur Volkert Engelsman: “De grondsteen is niet alleen een materieel object, maar staat voor onze kernwaarden: authentiek, samen, verantwoordelijk. Dat is de grondslag van al ons handelen. Hieruit volgt dat wij kiezen voor een circulaire aanpak en voor ‘het nieuwe werken'. Het kantoor wordt gekenmerkt door een groot atrium waar alle kantoorruimten op uitkomen, veel ontmoetingsplekken, diverse open haarden, ruimte voor meditatie en powernaps. De haarden zijn geplaatst in een wand die is gemaakt met beton van afgedankte wc-potten. De keuken van het bedrijfsrestaurant wordt ingericht met 8e-hands materialen.”

Bruikleen

Het circulaire principe wordt het meest verregaand doorgevoerd in het lichtplan. Eosta koopt namelijk geen lampen, maar lichturen. Zo komt het bedrijf tot een modulaire en demontabele aanpak waarbij niets wordt weggegooid. Philips Lighting gaat dit systeem ontwikkelen. De circulaire aanpak stimuleert Philips om meer materialen herbruikbaar en vervangbaar te maken. Aangezien Philips zelf de energienota gaat betalen, is er ook een prikkel om de lampen zo energiezuinig mogelijk te maken en continu te blijven innoveren.

Aannemers en inrichtingsbedrijven

De aanpak stelt wel bijzondere eisen aan aannemers en inrichtingsbedrijven. Bij het plannen van het gebouw merkte Engelsman hoe lastig voor hen de overstap naar het circulaire denken kan zijn. “Niet iedereen is al zo ver. Zo wilden wij bijvoorbeeld geen balken kopen voor het nieuwe gebouw, maar draagkracht, geen koelinstallaties maar geconditioneerde temperatuur. Dat idee is gesneuveld omdat het voor sommige leveranciers nog knap lastig blijkt daarin mee te gaan. We lopen graag vooruit op de oude economie en dat betekent dat we soms compromissen moeten sluiten. Maar het ideaal blijft altijd leidend. En dat hebben we ook getracht te verbeelden in de grondsteenlegging.”

Eosta – met Nature & More als leidend merk – werd in 1990 opgericht en groeide in 27 jaar tijd uit tot een leidende distributeur van biologische groente en fruit, met leveranciers in zes continenten en afzet in heel Europa, de VS en Hongkong. Vanuit de kernwaarden – verantwoord, samen, authentiek – wil Eosta wil een bijdrage leveren aan gezonde voeding, een beter milieu en sociale verantwoordelijkheid.