05
april
2017
|
11:45
Europe/Amsterdam

Het is weer Internationale Week van de Zoete Aardappel!

In 2010 verkocht Eosta de eerste doosjes biologische zoete aardappelen uit de VS aan Nederlandse natuurvoedingswinkels; anno 2017 gaan de biologische knollen, inmiddels afkomstig uit zes landen, in vrachtwagens tegelijk naar grote supermarktketens als ICA in Zweden en REWE in Duitsland, gemerkt met ‘Natural Branding’ lasertattoos. De Internationale Zoete Aardappel Week van 1 tot 13 april hoopt nog meer Europeanen te laten kennismaken met de superknol.

Biologische zoete aardappels nemen hoge vlucht in Europa

Op 28 maart arriveerde bij Eosta in Waddinxveen een Amerikaanse delegatie van acht journalisten en ambtenaren uit North Carolina die in de komende dagen Duitsland, Denemarken en Zweden bezoeken. Ze willen graag eens met eigen ogen zien hoe de biologische zoete aardappel Europa verovert. In 2010 begon Eosta met de import van de eerste containers zoete aardappelen uit de VS, anno 2017 gaat het al om 10 miljoen biologische zoete aardappelen (3 miljoen kilo) per jaar.

Oranje, paars en wit

Het assortiment van de biologische importeur bestaat inmiddels uit vier variëteiten: de oranje Covington en Beauregard, de witte Bushbok en een paarse variëteit. De zoete aardappel staat bekend om zijn gezonde eigenschappen: een lage glycemische index en een hoog gehalte vitaminen, vezels en mineralen. Waar de paarse knol zeer rijk is aan antioxidanten, bevat de oranje knol het meeste betacaroteen.

Blue Zone

Ivar Schout, productmanager zoete aardappelen bij Eosta, heeft wel een verklaring waarom de biologische zoete aardappel zo populair aan het worden is: ‘In Okinawa, een bekende Blue Zone in Japan waar veel mensen 100 worden, bestond het dieet vroeger voor 60% uit zoete aardappel. Mensen gaan voor gezond. En als je dat doet, kun je net zo goed meteen voor biologisch kiezen. Maar zijn ze ook nog eens erg lekker. Ik vind ze gegratineerd of geroosterd in de oven het lekkerst, maar als puree of in soep zijn ze ook heerlijk.’

Afrikaanse zoete aardappel

In mei importeert Eosta voor het eerst ook biologische zoete aardappelen uit Senegal. Het is al het zesde land waar Eosta zoete aardappels vandaan haalt. Ivar Schout: ‘In de komende maanden halen we oogstverse zoete aardappels uit Honduras en Senegal. Daarnaast komen de Covingtons uit de VS. Later in het seizoen komen ze uit landen als Egypte en Spanje. Op deze manier kunnen we in elk seizoen de beste kwaliteit leveren.’

Internationale Zoete Aardappel Week

Om meer Europeanen te laten kennismaken met de zoete aardappel, wordt van 1 tot 13 april in heel Europa de Internationale Zoete Aardappelweek gevierd. Er worden proeverijen in supermarkten georganiseerd en grote hoeveelheden receptenkaarten, flyers en posters verspreid. Voor meer informatie over een van de telers, kijk met code 170 op www.natureandmore.com.