17
februari
2021
|
21:51
Europe/Amsterdam

Interview: Een vooruitblik op het aankomende perenseizoen

Half februari verwachten we de eerste peren uit Argentinië. We vroegen Ricardo Montoya (productmanager) naar zijn inschatting voor het nieuwe seizoen.

Ricardo, wat zijn je verwachtingen voor het Zuid-Amerikaanse perenseizoen?“We verwachten een heel mooi seizoen met grote volumes en goede kwaliteit. Geen extreme hagel- of vorstschade zoals het afgelopen seizoen. Gelukkig hebben Chili en Argentinië geen extreme temperaturen gehad die een negatief effect op de kwaliteit zouden kunnen hebben”.

Verwacht je een ander seizoen als je het vergelijkt met vorig jaar?“De vraag is hoger als gevolg van een tekort aan Europese appels en peren. De verwachtingen liggen hoog en wij zullen voldoende volume in de markt kunnen aanbieden om onze klanten verschillende gewenste maten en soorten verpakking te kunnen leveren”.

Zijn er nog speciale campagnes rond de peren?
“Ja, we gaan door met het vergelijken van de ‘Ware Kosten’ van voedselproductie voor biologische en niet-biologische peren. De berekeningen zijn op een model van de FAO gebaseerd en laten zien dat bio peren niet te duur zijn, maar gangbare peren te goedkoop.” U kunt het complete True Cost Rapport hier downloaden.

Als je kijkt naar de belangstelling voor regionaal voedsel, waarom haalt Eosta dan peren uit Zuid-Amerika?“Het is een groot misverstand dat niet-regionaal fruit minder duurzaam zou zijn. Veel mensen denken dat we die producten invliegen en dat ze daarom een enorme C02-voetafdruk hebben. We grijpen daarom elke kans aan om te benadrukken dat we onze appels en peren altijd per schip vervoeren. Onafhankelijk onderzoek laat zien dat de C02-voetafdruk van een verse Argentijnse peer lager is dan een Europese peer die maanden in de koeling heeft gelegen. Bij Eosta kijken we naar de totale impact en daar horen allerlei ecologische en sociale aspecten bij zoals de omgang met de bodem en deimpact op lokale gemeenschappen”.