30
juni
2015
|
11:08
Europe/Amsterdam

Jeugd vraagt wereldleiders: "Kom in actie voor bodems!"

Amsterdam, 29 juni 2015 - "Zorg voor onze planeet. Cultiveer de aarde en geef haar op een verantwoorde manier door, zodat wij straks hetzelfde kunnen doen. Zorg voor de bodem." Zo luidde het dringend verzoek, namens de kinderen van de wereld en de Youth Food Movement, van Nyakallo Makgoba (20) bij de afsluiting van de Celebrating Soil! Celebrating Life! conferentie in Amsterdam, afgelopen vrijdag. De zoon van de aartsbisschop van Zuid-Afrika richtte zich samen met Joszi Smeets van de Youth Food Movement tot de verzamelde ex-ministers, koninklijke hoogheden en kopstukken uit het bedrijfsleven met de vraag om wereldwijd een eind te maken aan bodemerosie en -verarming.

Amsterdam Declaration vraagt om onmiddellijke actie voor wereldwijd redden bodems

Na een moment van intense stilte tilde de 8 jaar oude Meike uit Nederland vervolgens de Amsterdam Declaration boven haar hoofd met een brede glimlach, en liep onder daverend applaus richting uitgang, gevolgd door haar broertje en zusje en alle sprekers, in een symbolische optocht naar de toekomst. Het appel van de jeugd maakte duidelijk waar het allemaal om draaide, deze ontmoeting van spirituele leiders, NGO-kopstukken, bedrijfsmensen en activisten - waaronder de Groenlandse sjamaan Angaangaq Angakkorsuaq, Vandana Shiva, Doug Tompkins en hoge functionarissen van de FAO.

De Celebrating Soil! Celebrating Life! conference werd van 26 tot 27 juni gehouden in het KIT in Amsterdam, onder de vlag van Save Our Soils. Het Nederlandse bedrijf Nature & More nam het initiatief tot de campagne en organiseerde de conferentie, met steun van FAO en IFOAM. Bekendheden als Julia Roberts en de Dalai Lama gaven hun steun. Tijdens het congres kwamen veel treurige feiten naar voren, zoals het gegeven dat we bodems verliezen met een snelheid van 24 miljard ton per jaar, met een economische waarde van 1,5 biljoen euro. Klimaatdoelen en voedselzekerheid zijn volstrekt onhaalbaar zonder vruchtbare bodems, zo maakten de sprekers duidelijk.

De Amsterdam Declaration wijst gelukkig ook op oplossingen, in een document waaraan de meeste aanwezige VIPS en 200 SOS-campagnepartners hun bijdrage leverden. Het manifest spreekt zich nadrukkelijk uit voor biologische en biodynamische landbouw. Beleidsmaker, regeringen, bedrijven en de maatschappij moeten deze en andere duurzame vormen van duurzame landbouw erkennen als een fundamentele oplossing voor biodiversiteit, klimaat en voedselzekerheid, aldus het manifest. Renate Künast, voormalig minister van landbouw in Duitsland, schreef: "We moeten zorgen dat bodems een centrale rol gaan spelen in internationale wetgeving en belei

Guerrilla tuinieractie in Amsterdam

Eerder op vrijdag voerde een opvallende groep congresgangers een guerrilla-aanval uit op het trottoir van Amsterdam, voor het KIT. Daarbij waren onder meer auteur-activiste Vandana Shiva, Volkert Engelsman (CEO Nature & More), Thabo Makgoba (aartsbisschop Zuid-Afrika) en Joszi Smeets (directeur van de Youth Food Movement). Met spades in de handen trokken ze een aantal tegels uit het Amsterdamse trottoir en maakten het levenloze zand eronder zichtbaar. Na de aarde te voeden met compost werden er biologische zaadjes geplant. Vandana Shiva lichtte toe: "Levende bodems en levende zaden zijn het fundament van onze maatschappij."

Volkert Engelsman, oprichter van Eosta / Nature & More en initiator van Save Our Soils, betoonde zich dankbaar en hoopvol na de actie: "Boeren die goed voor hun grond zorgen zijn de dokters van de toekomst. De consumenten zijn in dit verhaal de slapende reus. Alleen als zij besluiten om hun boodschappentas te vullen met producten van bodemvriendelijke landbouw, kan er iets veranderen. Het is hoopgevend dat jonge mensen het eens zijn dat biologische en duurzame landbouw de juiste weg is. Wij, de heersende generatie, moeten onze verantwoordelijkheid nemen."

Meer info: zie www.saveoursoils.com en www.natureandmore.com

EINDE BERICHT

Contact:

Eosta / Nature & More - Michaël Wilde

T: +31 (0)180 63 55 63

M: +31 (0)6 20535063

E: michael.wilde@eosta.com