15
december
2022
|
13:32
Europe/Amsterdam

Living Wage in de actualiteit!

Newsletter (21)

 

Belgische supermarkten zetten zich in voor Living Wage

Vijf grote retailers in België hebben hun krachten gebundeld en zich ertoe verbonden een leefbaar loon in te voeren voor bananenarbeiders in hun internationale toeleveringsketens. De coalitie van detailhandelaars wil tegen eind 2027 de loonkloof dichten voor hun gezamenlijke bananenvolumes die op de Belgische markt worden verkocht. Volgens de betrokken supermarkten vergroot de samenwerking om de loonkloof op de bananenplantages en -boerderijen te dichten de potentiële impact voor de arbeiders op het terrein aanzienlijk. De verbintenis om een leefbaar loon voor bananenarbeiders te garanderen werd vandaag met de steun van IDH tijdens de Living Wage Summit ondertekend door de retailers Colruyt Group, Delhaize, Aldi, Lidl België en Luxemburg en Jumbo. Dit is een belangrijke stap voor de Belgische markt en een aanvulling op de inspanningen van soortgelijke verbintenissen van Duitse en Nederlandse retailers. Klik hier voor het volledige bericht. Bron: IDH, 7 december 2022. Eosta is trots op deze ontwikkeling in Living Wages! 

Global Wage Report toont de impact op lage inkomensgroepen 

Volgens het laatste rapport van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) over wereldwijde lonen hebben inflatie en Covid-19 een grotere impact op mensen met lage lonen. De crisis van de kosten van levensonderhoud komt bovenop de aanzienlijke loonverliezen voor werknemers en hun gezinnen tijdens de COVID-19-crisis, die in veel landen de grootste gevolgen had voor de lage-inkomensgroepen, zoals blijkt uit het rapport. De inflatie tast ook de koopkracht van de minimumlonen aan, aldus het verslag. Uit schattingen blijkt dat ondanks nominale aanpassingen de versnelde prijsinflatie de reële waarde van de minimumlonen in veel landen waarvoor gegevens beschikbaar zijn, snel uitholt. Hierdoor werken wereldwijd meer mensen onder de grens van het bestaansminimum. Het aantal werkende armen is daardoor toegenomen. Klik hier voor het global wage report 2022-2023 rapport.  

Bij Eosta geloven we dat Living Wage een onmisbaar element is in elke duurzaamheidsstrategie. Ongelijkheid en Duurzaamheid hebben een directe relatie. Eosta is koploper met Living Wages in de markt voor verse groenten en fruit en is de enige huidige aanbieder van verse biologische producten met een Living Wage belofte in de Europese markt: Eosta biedt Living Wage avocado's en Living Wage mango's aan en werkt aan nieuwe producten. 

Over Living Wage: Bijna 1 op de 5 werknemers wereldwijd verdient te weinig om zichzelf en hun gezin uit de extreme armoede te houden. Leefbaar loon en inkomen kunnen de armoedecirkel helpen doorbreken, gezonde lokale economieën opbouwen en gelijkheid in samenlevingen stimuleren, terwijl de prestaties en winstgevendheid van bedrijven verbeteren. Het is nu tijd voor leefbare lonen en inkomens. Zie ook: www.livingwage.eu