04
februari
2016
|
17:16
Europe/Amsterdam

Mad scientists verrassen topambtenaar met True Cost of Food analyse

Persbericht, 4 februari 2016, Berlijn/Waddinxveen - Op de internationale vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn heeft Hans Hoogeveen, directeur-generaal Agro en Natuur van het ministerie van Economische zaken, zich enthousiast betoont over het True Cost of Food initiatief van Nature & More. Tijdens het bezoek aan de beurs werd hij woensdag overvallen door "Zweedse wetenschapper" Prof. Tore TröKost-Blomström die de campagne op een ludieke manier onder de aandacht bracht. Hoogeveen was geamuseerd en bleek oprecht geïnteresseerd in de True Cost ontwikkelingen. Hij feliciteerde initiatiefnemer Volkert Engelsman met de nieuwe vorm van voedseltransparantie en nodigde hem uit voor een gesprek op het ministerie.

Nature & More presenteerde in januari het nieuwe True Cost of Food initiatief, dat de verborgen kosten voor biologische versus conventionele levensmiddelen transparant maakt op de winkelvloer. De berekeningen van Nature & More zijn gebaseerd op een model dat de wereldvoedselorganisatie FAO publiceerde in 2014. Volkert Engelsman, directeur van Nature & More: "Voedselprijzen moeten de ware kosten van voedselproductie weergeven, inclusief verborgen sociale en milieukosten. Geen duurzaamheid zonder transparantie. We zijn nu in staat om deze kosten te berekenen en gaan deze informatie daarom delen met consumenten."

Op de vakbeurzen Fruit Logistica en Biofach brengen "Zweedse wetenschappers" de campagne onder de aandacht met hun opvallende NutriCost® scanner. Het apparaat voert ter plekke een True Cost meting uit op basis van de nog redelijk onbekende Snöreblom-extrapolatie. Bij een positief resultaat komt er een groen ballonnetje uit de machine, bij een negatief resultaat een rode ballon. Prof. TröKost-Blomström: "Hoewel het apparaat nog iets te groot is, denken we dat consumenten binnen twee jaar met hun smartphone, een blue tooth sensor en twee simpele vragen direct in het schap de milieuschade en sociale schade van een product kunnen bepalen. Dat wordt een enorme klap voor de kiloknallers!"

Praktische info over de beurzen
Nature & More staat op de Fruit Logistica, in Berlijn van 3 - 5 februari, Hal 3.2, Stand C 07 en op de BioFach in Nürnberg van 10 – 13 februari, Hal 7, Stand 625.

Voor meer info over The True Cost of Food, zie www.natureandmore.com.

Nature & More is het "trace & tell" merk van Eosta, Europees marktleider in verse biologische groente en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlands kasproduct. Nature & More won vele awards en profileerde zich met grote publiekscampagnes rond bijen en bodem. Meer informatie is te vinden op www.natureandmore.nl and www.eosta.nl.

EINDE BERICHT

Voor interviewafspraken, info en beeld:
Eosta / Nature & More - Michaël Wilde
T: +31 (0)180 63 55 63
M: +31 (0)6 20535063
E: michael.wilde@eosta.com