13
november
2020
|
14:53
Europe/Amsterdam

Met de eerste Leefbaar Loon-mango’s is de loonkloof al 40% gedicht

In Nederland durfde afgelopen seizoen geen enkele retailer het aan: Leefbaar Loon mango’s in het winkelschap leggen. Maar in Duitsland en Oostenrijk waren de winkeliers dapperder: “Kost het maar zo’n klein beetje meer, en dan krijgen de arbeiders in Afrika een leefbaar loon? Wij doen mee!” Consumenten bleken enthousiast. Bij de eerste marktpartijen waar de mango’s in het schap lagen, is ruim 100 ton biologische Leefbaar Loon-mango’s verkocht. Het opgehaalde bedrag dicht 40% van de loonkloof van de pakhuismedewerkers van Zongo Adama in Burkina Faso. Inmiddels zijn er ook plannen voor Living Wage avocado’s.

Gert-Jan Lieffering, kwaliteitsmanager bij Eosta, legt uit wat het is: “Een Leefbaar Loon is, heel kort gezegd, een loon waarmee een gezin niet alleen kan overleven, maar ook een leven kan opbouwen. Sociale keurmerken waarborgen het minimumloon, maar dat ligt in arme landen veel lager dan Leefbaar Loon. Bij fruit zonder sociaal keurmerk is zelfs het minimumloon een vraagteken. Wij zijn eigenlijk de eerste leverancier in Europa die een product in de winkel legt waarmee een Leefbaar Loon wordt mogelijk gemaakt.”

Om Living Wage mango’s te kunnen aanbieden, deed Eosta onderzoek bij haar mangoleverancier Fruiteq in Burkina Faso, waar circa 100 pakhuismedewerkers werken en een wisselend aantal oogstmedewerkers. Uit het onderzoek bleek dat er ongeveer 10 eurocent per kilo mango’s bij moet om de kloof tot een Leefbaar Loon voor alle medewerkers te dichten - indien de hele export naar Europa als zodanig verkocht kan worden.

In 2020 is een flitsende start gemaakt. In het zomerseizoen verkocht accountmanager Leonard de Hoog ruim honderdduizend kilo biologische Living Wage mango’s via winkeliers in Duitsland en Oostenrijk. Ofwel vijf volle containers. “Fruiteq is blij met het resultaat”, aldus Leonard de Hoog. “We zetten echt een nieuwe standaard neer in eerlijk eten. Burkina Faso is economisch zwaar getroffen door de pandemie dus dit is een mooie opsteker.”

In overleg met de werknemers van Fruiteq is nu besloten het eerste ingezamelde bedrag in te zetten op een manier waarmee ze jaarrond hun inkomen kunnen verbeteren. Gert-Jan Lieffering legt uit: “De pakhuismedewerkers werken maar twaalf weken per jaar voor Fruiteq. De rest van het jaar zoeken ze andere inkomsten, liefst een eigen bedrijfje. Maar geld lenen om iets te ondernemen is moeilijk en duur in Burkina Faso. Daarom zetten we op hun verzoek het geld in als fonds voor rentevrije microkredieten. Het geld roteert en zo creëren we een duurzame katalysator die meer mensen kan helpen.”

Het doel blijft om de Leefbaar Loon-kloof te dichten en Gert-Jan heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken. “Komend seizoen hopen we nog meer mango’s te verkopen en gaan we nieuwe stappen maken. De markt moet het vertrouwen krijgen om zich ook op langere termijn te committeren aan Living Wage-inclusieve prijzen. In het voorjaar gaan we door met mango’s en Living Wage avocado’s uit Kenya. Daar voeren we nu gesprekken over met Duitse retailers.”

 

Op de website www.livingwage.eu is meer informatie te vinden over de Leefbaar Loon projecten van Eosta. Ook het complete onderzoeksrapport bij Fruiteq SARL kan hier worden gedownload.