19
december
2016
|
12:30
Europe/Amsterdam

Nature & More gaat miljoenen plasticverpakkingen uitsparen met Natural Branding

Nature & More gaat samen met de grote Zweedse supermarktketen ICA biologische groente en fruit merken met Natural Branding, om plasticverpakkingen uit te sparen. Natural Branding is een biologische variant op merken met laserlicht. De eerste biologische producten die met Natural Branding worden verkocht, zijn avocado's en zoete aardappels. Alleen al op de avocado's levert dit een besparing op van zeker 725.000 plasticverpakkingen. Met meer producten en afnemers kan dit cijfer in de miljoenen gaan lopen.

Biologische avocado's in de supermarkt worden vrijwel altijd verpakt in plasticfolie, omdat ze onderscheidbaar moeten zijn van gangbare avocado's die los worden verkocht. De supermarkt wil voorkomen dat biologische avocado's worden afgerekend als gangbare, vanwege het prijsverschil. Hetzelfde geldt voor zoete aardappels, appels en vele andere biologische producten. Stickers zijn soms een oplossing, maar kunnen loslaten, en ook daarbij worden papier, lijm, inkt etc. gebruikt.

Nature & More kan nu fruit en groente merken zonder dat hierbij wat voor materiaal dan ook wordt gebruikt. Natural Branding is de biologische manier om groente en fruit te merken met laserlicht. Hierbij wordt alleen wat pigment verwijderd uit het buitenste laagje van de schil. De contactvrije methode is goedgekeurd door SKAL, er worden geen hulpstoffen gebruikt en de methode is zeer oppervlakkig. Het heeft dan ook geen invloed op smaak of houdbaarheid. De benodigde energie voor het aanbrengen van een merkje is minder dan 1% van de energie benodigd voor een sticker.

Paul Hendriks, verpakkingsexpert bij Nature & More, is erg blij met de nieuwe methode. "De meest duurzame vorm van verpakken is: niet verpakken. Dat verkondig ik al jaren. Maar in de praktijk was dit moeilijk te realiseren in de supermarkt. Met Natural Branding wordt het nu een logische optie. Wij zijn blij dat ICA als koploper dit duurzame traject met ons in gaat. De groene consumenten zullen hier blij mee zijn, want uit onderzoek blijkt steevast dat zij heel negatief denken over plasticverpakkingen."

Nature & More verwacht veel plastic en energie te gaan besparen met Natural Branding. Zo verkocht Nature & More in 2015 725.380 pakjes avocado aan de grote Zweedse supermarktketen ICA. Hiervoor werd 217 km plasticfilm gebruikt met een breedte van 30 cm. In kilo's gemeten is dat 2042 kg plastic. In CO2 gemeten komt dit neer op een autorit 1,3 keer om de wereld heen. Bovendien kan ook het gebruik van gebruikte kartonnen dozen en pallets flink worden ingeperkt, aldus Hendriks.

Klik hier voor onze FAQ over Natural Branding.

Uitzending: Op maandag 19 december zond het VARA-programma Groen Licht een item over Natural Branding uit, met Nature & More verpakkingsexpert Paul Hendriks en Michaƫl Wilde in de hoofdrol. Wilt u weten hoe Natural Branding in de praktijk werkt, kijk dan hier!

Nature & More is het "trace & tell" merk voor biologische groente en fruit van distributeur Eosta, Europa's marktleider in verse groente en fruit, gevestigd in Waddinxveen. Nature & More zoekt voortdurend naar manieren om minder en duurzamer te verpakken en deed ook van zich horen met de duurzaamheidscampagnes Save Our Soils en True Cost of Food.