22
maart
2016
|
15:32
Europe/Amsterdam

Nature & More: "Zoete aardappel is voedsel voor de toekomst"

Vorige week is de internationale Week van de Zoete Aardappel begonnen, die in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Polen wordt gehouden. Vanaf deze week is de zoete aardappel ook wer biologisch verkrijgbaar bij Nature & More. Nature & More was nauw betrokken bij het ontstaan van dit evenement in 2013 en is de grootste aanbieder van biologische zoete aardappels in Europa. Volgens productmanager Sander Dijkslag is de zoete aardappel een echte superfood voor de toekomst, vanwege de zeer grote opbrengst per hectare in combinatie met een bijzonder hoge voedingswaarde. "En hij smaakt nog heerlijk ook."

"In de tropen is de zoete aardappel een van de meest productieve gewassen " legt Sander Dijkslag uit. "Qua productie zijn ze vergelijkbaar met gewone aardappelen en beter dan mais, maar daar komt bij dat de zoete aardappel qua voedingswaarde een echte groente is. Hij bevat heel veel vezels en vitamine A, maar ook veel C, B6, mangaan, kalium en gehaltes van allerlei andere mineralen en vitaminen. In Uganda zorgt de vitamine A in de zoete aardappel ervoor dat veel kinderen voor blindheid worden behoed. Je kunt het gerust een superfood noemen."

Goed bij diabetes
De naam "zoete aardappel" laat vermoeden dat ze minder geschikt zijn voor landen met een diabetesepidemie. Maar niets is minder waar, betoogt Sander: "Ze hebben juist een stabiliserend effect op bloedsuikerwaarde, en worden aangeraden aan diabetespatiënten als vervanging voor de gewone aardappel. Als je alle vitale eigenschappen eruit wil halen, kun je hem het beste met de schil bereiden, graag zonder gifresten, dus biologisch. Wij importeren de beste biologische zoete aardappelen uit de VS, waar ze ook oorspronkelijk vandaan komen, van de familie Barnes."

Vanaf 21 maart kan Nature & More biologische zoete aardappelen leveren voor Pasen en daarna. Meer informatie over de familie Barnes en hun bedrijf is te vinden met code 170 op www.natureandmore.nl.

(foto: Jose Calderon uit de USA presenteert zoete aardappelen aan Sander Dijkslag van Nature & More)