21
juni
2018
|
17:23
Europe/Amsterdam

Nieuwe verpakkingen in antiplasticprogramma Eosta

Voor biologische snackgroente en citrusfruit biedt Eosta/Nature & More nu twee nieuwe plasticarme, duurzame verpakkingsopties: een fraaie shaker voor snackgroente en een composteerbaar netje voor citrusfruit. Oostenrijkse en Duitse retailers nemen het voortouw met deze verpakkingen, maar Eosta verwacht dat andere klanten zullen volgen. De biologische specialist in groente en fruit kwam eerder in het nieuws met Natural Branding lasermarkering, waarmee miljoenen plasticverpakkingen worden bespaard.

“Biologische consumenten willen geen plastic meer om hun producten,” zegt Duurzaamheidsmanager Michaël Wilde stellig. “Maar ondertussen worden nog steeds grote hoeveelheden snackgroente verkocht in de typische kleurloze wegwerpbekers, die van plastic uit aardolie zijn gemaakt. Daarom ontwikkelden wij een aantrekkelijke, kleurige shaker die grotendeels bestaat uit suikerrietkarton. Dat is duurzaam materiaal van afval uit de suikerrietindustrie, boomvrij en plasticvrij.”

Suikkerriet en minimaal bioplastic
Het venster waardoor de snacktomaten goed te zien zijn, is gemaakt van PLA, een bioplastic. “Verpakkingsmanager Paul Hendriks legt uit: “Liever gebruiken we helemaal geen plastic, zoals bij Natural Branding, waarbij we een lasermerkje zetten op producten zoals avocado of gember. Dan hoef je niet te verpakken en dat is altijd het beste. Maar bij snackproducten ontkom je niet aan verpakken en dan wil de consument het product goed kunnen zien. Dit is nu de beste oplossing. PLA komt van hernieuwbare bron en is industrieel composteerbaar.”

Composteerbaar cellulose: bewuste keuze
Ook voor de verpakking van citrusfruit heeft Eosta een duurzaam alternatief. De Oostenrijkse ketens Billa en Hofer verkopen Eosta’s citrusfruit nu in cellulosenetjes, die gewoon bij het AGF-afval kunnen. Ze lijken sprekend op de gewone netjes van plastic uit aardolie, maar kosten een paar cent meer. Paul Hendriks. “Deze optie bestaat al langer, maar werd zelden gekozen. Wij hopen dat de tijd nu rijp is en dat andere supermarkten de principiële keuze van de Oostenrijkers zullen volgen.”

Van citrus tot tomaat
De duurzame shakers kunnen worden gebruikt voor Snack Wonders tomaatjes, druiven, bessen en andere snackproducten. De cellulosenetjes worden gebruikt voor biologisch citrusfruit en eventueel ander fruitsoorten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Michaël Wilde.

Op de foto: Verpakkingsmanager Paul Hendriks toont snacktomaatjes in de nieuwe shakers, citroenen in een cellulosenetje en een zoete aardappel met Natural Branding.

Eosta – met Nature & More als leidend merk – werd in 1990 opgericht en groeide uit tot een koploper in biologische groente en fruit. In 2018 won Eosta drie duurzaamheidsprijzen. Vanuit de kernwaarden – verantwoord, samen, authentiek – wil Eosta wil een bijdrage leveren aan gezonde voeding, een beter milieu en sociale verantwoordelijkheid. WWW.NATUREANDMORE.COM

EINDE BERICHT

Contact
Eosta / Nature & More - Michaël Wilde
T: +31 (0)180 63 55 63
M: +31 (0)6 205 35 063
E: michael.wilde@eosta.com