14
januari
2016
|
15:50
Europe/Amsterdam

Persbericht - Nature & More brengt True Cost of Food naar de winkelvloer

Op de Grüne Woche in Berlijn heeft biologische distributeur Nature & More samen met IFOAM, de internationale biologische koepelorganisatie, het True Cost of Food initiatief gelanceerd. Kerngedachte is dat voedselprijzen de ware kosten van voedselproductie moeten weergeven, inclusief verborgen sociale en milieukosten. Consumenten hebben recht op deze informatie. Terwijl internationale beleidsmakers de belofte van full cost accounting net hebben ontdekt en dikke rapporten schrijven, brengt Nature & More The True Cost of Food al naar de markt. Nature & More zal consumenten de ware kosten van biologische vs gangbare producten tonen op de winkelvloer. De Berlijnse natuurvoedingsketen BioCompany is de winkelpartner bij de lancering.

14 januari 2016, Berlijn/Waddinxveen - Geëxternaliseerde kosten voedselproductie bedragen wereldwijd 4,8 biljoen dollar per jaar*

Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Toch brengt elk voedingsproduct ecologische en sociale kosten met zich mee die niet zijn verantwoord. Volgens de VN wereldvoedselorganisatie FAO bedragen de verborgen kosten van de voedselproductie naar schatting 2100 miljard dollar voor milieuschade en 2700 miljard dollar aan sociale ontwrichting; samen 4,8 biljoen dollar*. Als de prijs van voedingsmiddelen de werkelijke kosten zou weergeven, zouden biologische producten significant goedkoper zijn dan conventionele producten. Dat is de belangrijkste boodschap van de True Cost of Food campagne die vandaag is gelanceerd bij een persconferentie tijdens de Grüne Woche in Berlijn. Nature & More staat in de startblokken om consumenten op de winkelvloer te voorzien van cijfers over de echte kosten voor producten als druiven, peren en ananassen.

De True Cost of Food campagne is ontwikkeld in samenwerking met de FAO, die in 2014 een baanbrekend Full Cost Accounting onderzoek publiceerde. De campagne wordt gesteund door de biologische koepelorganisatie IFOAM en de Duitse Stiftung Ökologie und Landwirtschaft. Bij de lancering vandaag sprak o.a. de voormalige Duitse minister van landbouw en groene politica Renate Künast. Ze zei dat het afwentelen van milieukosten en sociale kosten een onderwerp is dat al te lang op de internationale agenda staat. "Er wordt nu al decennia over gepraat. Het is daarom een revolutionaire stap om deze kosten transparant te maken op de winkelvloer. En een voedselrevolutie is precies wat we nodig hebben!"

Volkert Engelsman, CEO en oprichter van Nature & More/Eosta, is de initiator van de campagne. In 2015 leidde hij met succes de internationale Save Our Soils campagne die aandacht vroeg voor de gevaren van wereldwijde bodemverarming. Tweehonderd NGOs en VIPs waaronder de Dalai Lama en Julia Roberts verleenden hun steun. Engelsman legde vandaag uit waarom de bodemcampagne uitgroeide tot een True Cost campagne: "We wilden graag een geldwaarde koppelen aan bodemverarming en biologische producten vergelijken met gangbare producten. Terwijl we daaraan werkten, kwam de FAO met nieuwe modellen om de kosten te berekenen van watervervuiling, verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en de impact op gezondheid en sociale samenhang. Daarom besloten we om voor het hele pakket te gaan."

Volkert Engelsman vervolgt: "Als je naar de cijfers kijkt, is het kristalhelder dat gangbaar geproduceerde voedingsmiddelen duurder zouden moeten zijn dan biologisch eten. We kunnen nu ook laten zien hoe groot het verschil precies is. Wat zijn de milieukosten en sociale kosten die we afschuiven op onze kinderen, kleinkinderen en de natuur? Om het transparant te maken hebben we een communicatiemiddel ontwikkeld, de Nature & More True Cost Flower. Daarmee kun je de vergelijking in een oogopslag maken.”

Markus Arbenz, directeur van medegastheer IFOAM, benadrukte dat het internaliseren van kosten een absolute noodzaak is: “Onze overheid moet drinkwater zuiveren dat met nitraten is vervuild, ondertussen verarmen de boeren, lijden de dieren die we voor vleesproductie houden en sterven allerlei wilde soorten uit. Niemand wil dat dit gebeurt, maar toch gebeurt het. De enige manier om de impasse te doorbreken is om de vervuiler te laten betalen, in plaats van de kosten bij de belastingbetaler, boeren, toekomstige generaties en het ecosysteem te leggen.”

Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de grote Duitse bond voor ecologische landbouw BÖLW, voegde toe: “De transformatie is al in gang gezet. Biologische boeren, verwerkers en winkeliers laten samen met de consument zien welke kant het zal opgaan met duurzame voedselproductie. Dit kan echter alleen over de hele breedte, als de prijzen van ons voedsel de waarheid spreken.”

De Berlijnse natuurvoedingsketen BioCompany is de eerste winkelketen die de boodschap in het schap zal verkondigen. Directeur Georg Kaiser zei: "We zijn blij dat wij als eerste winkelketen in heel Duitsland over de ware kosten van levensmiddelen gaan communiceren. De eerste resultaten bevestigen de keus die wij al lang hadden gemaakt: biologisch is de toekomst."

Nature & More is het "trace & tell" merk van Eosta, Europees marktleider in verse biologische groente en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlands kasproduct. Nature & More won vele awards en profileerde zich met grote publiekscampagnes rond bijen en bodem Meer informatie is te vinden op www.natureandmore.nl and www.eosta.nl.

* We hebben eerder een getal van 1,6 biljoen USD gecommuniceerd, gebaseerd op een FAO rapport uit 2014, maar dat is het cijfer voor weggegooid voedsel; het cijfer voor de totale voedselproductie wordt feitelijk drie keer zo hoog geschat.

EINDE PERSBERICHT

Contactpersoon voor meer info en beeld:

Eosta / Nature & More - Michaël Wilde

T: +31 (0)180 63 55 63

M: +31 (0)6 20535063

E: michael.wilde@eosta.com