27
april
2023
|
22:29
Europe/Amsterdam

Robin Food Coalitie wil doorbraak voor inclusieve landbouw in Nederland forceren

195-24

Nederland loopt ver achter op de Europese ambities voor biologische landbouw (25% in 2030) en de Europese verplichting tot duurzame impactrapportage (stapsgewijs vanaf 2025). De overheid lijkt verlamd. Daarom bundelen duurzame koplopers als Vivera, Eosta, Hak, Udea, Odin, Tradin en Yumeko, samen met belangenorganisaties als Urgenda, Bionext en Caring Farmers nu hun krachten in de Robin Food Coalitie. Deze coalitie van duurzame MKB-bedrijven wil met gezamenlijke impactrapportage en disruptieve campagnes een doorbraak voor gezonde, sociale, natuur-inclusieve landbouw gaan bewerkstelligen. Vrijwel de hele groene voeding en landbouw was afgelopen dinsdag aanwezig tijdens de lancering bij Eosta in Waddinxveen.

Hoe komt Nederland in zeven jaar tijd van 4% naar 25% biologische landbouw? In het Europese klassement van biologische landbouw bungelt Nederland al jaren ergens onderaan in het rijtje van 27 EU-landen. Koplopers als Oostenrijk, Denemarken en Italië lopen steeds verder uit. Duitsland mikt op 30% bio. Nederland heeft onlangs een magere 15% als doel gesteld, maar zelfs dat is onrealistisch zonder een kanteling in markt en beleid.

Pioniers gesmoord in rapportageverplichtingen
De veranderingstheorie van de Rotterdamse hoogleraar Derk Loorbach stelt dat transities altijd beginnen met een trendsettende minderheid, het pionierende klein- en middenbedrijf; maar dat heeft niet de middelen om te concurreren met kapitaalkrachtige greenwashers. Het gevaar is dat de echte duurzame pioniers worden gesmoord in rapportageverplichtingen die zijn ontworpen voor mainstream vervuilers. Bovendien nemen de koplopers al volop maatschappelijke kosten voor hun rekening terwijl de vervuiler nog wegkomt met een concurrentievoordeel.

De complete groene voorhoede
Dat de noodzaak voor gezamenlijke actie gevoeld wordt, bleek afgelopen dinsdag duidelijk bij de lancering van de Robin Food Coalitie; de hele groene voorhoede was aanwezig. Uit het bedrijfsleven waren onder andere de directies van Eosta, Vivera, Udea/Ekoplaza, De Groene Weg, Green Organics, Yumeko, Odin, De Groene Weg, Peeze, Leev, Farm Brothers, De Smaakspecialist, Greenyard Group, Spar, Do It, Bejo Zaden en Tradin vertegenwoordigd; uit de activistische wereld waren o.a. Urgenda, Bionext en Demeter aanwezig. Ook investeerders (Anders Invest) en wetenschappers van de Erasmus Universiteit waren erbij. Initiatiefnemers Volkert Engelsman (oprichter Eosta) en Muriël Arts (Impacting Today) stelden tevreden vast dat visie, momentum en de wil tot samenwerking aanwezig waren. De focus van de coalitie zal op twee aandachtspunten komen te liggen: duurzame impactrapportage en communicatie.

Paul Polman: voedsel raakt in het hart
Gastspreker Paul Polman, voormalig CEO van Unilever en auteur van het boek ‘Net Positive’, stelde dat de voedingssector tot nu toe nog in de luwte van alle aandacht voor energie en fossiele brandstof heeft kunnen opereren, maar dat dit elk moment kan veranderen. Dit betekent kansen voor de groene landbouw. “Energie blijft een abstract onderwerp. Voedsel raakt iedereen.”

Impactmeting en communicatie: nieuwe aanpak
In twee werkgroepen, een gericht op communicatie en een gericht op duurzame impactmeting, werd verder gebrainstormd over hoe de gewenste doorbraak voor een gezonde, sociale, natuur-inclusieve voeding en landbouw bereikt kan worden. Wat betreft duurzame impactmeting werd geconcludeerd dat gezamenlijke gegevensverzameling een must is; en wel proactief, op basis van de eigen ervaring en inzichten als koplopers. Voor de communicatie wil de sector inzetten op het idee van vitaliteit en gezondheid, op een disruptieve manier die mensen emotioneel raakt. Timo Hoogeboom, de CEO van HAK, hamerde erop dat er een nieuwe aanpak in de communicatie nodig is, als we van 4% biologische landbouw naar 15% willen groeien, in plaats van naar 4,2%.

Krachtenbundeling zorgt voor slagkracht
De krachtenbundeling moet zorgen voor efficiëntie en mogelijkheden tot financiering op deze gebieden. Einddoel is een doorbraak voor een nieuw voedselsysteem met een integrale visie op ecologie, sociale verbondenheid en gezondheid, met een eerlijke welvaartsverdeling die boer en burger weer verbindt.

Foto : Alexis de Roode

EINDE PERSBERICHT

Voor de redactie:

Contact:
Volkert Engelsman, founder Eosta
volkert.engelsman@eosta.com
M 06 533 061 10