04
mei
2021
|
17:25
Europe/Amsterdam

UK stormt vooruit met regeneratief landbouwmodel gebaseerd op Duurzaamheidsbloem

Global-Farm-Metric_Wheel-1-300x300

De agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk, losgekoppeld van Brussel, zet een grote stap richting duurzame landbouw. Een nieuw model voor impactmeting, de Global Farm Metric, moet de standaard worden waarmee boeren en supermarkten de impact van voedselproductie gaan meten en managen. De National Farmers Union (het Britse LTO), het Britse ministerie van Landbouw en vier grote supermarkten waaronder Morrisons steunen de aanpak. Het nieuwe meetmodel is nauw verwant met Eosta’s Duurzaamheidsbloem; beide komen oorspronkelijk voort uit een internationaal samenwerkingsverband van biologische bedrijven. Bijzonder is dat ook gangbare boerenorganisaties en supermarkten het model nu omhelzen. Prins Charles gaf op BBC radio te kennen dat hij de Global Farm Metric ziet als middel om marktkrachten in te zetten voor duurzaamheid.

“Alleen als we de kracht van de markt inschakelen om klimaatneutraal te worden en het verlies van biodiversiteit om te draaien, kunnen we een catastrofale ecologische ineenstorting voorkomen,” zei Prins Charles in een toespraak bij de lancering van Global Farm Metric. “Daarvoor moeten we de impact van landgebruik en voedselproductie op de planeet kunnen meten. De Global Farm Metric biedt de integrale impactmeting die we nodig hebben.” De Sustainable Food Trust lanceerde het meetmodel op 29 april in een TEDx uitzending (“Measuring Sustainability”) met de Prins van Wales en kopstukken uit de Britse landbouw en retail.

Variant op Duurzaamheidsbloem

De Global Farm Metric is een variant op de Duurzaamheidsbloem die in 2008/2009 is ontwikkeld door de Belbis Desert Club, een internationaal samenwerkingsverband van biologische en biologisch-dynamische bedrijven en organisaties. In Nederland wordt de Duurzaamheidsbloem gebruikt door Eosta, terwijl ook SEKEM in Egypte en Soil & More Impacts en natuurvoedingsketen Alnatura in Duitsland ermee werken. De oprichter van de Sustainable Food Trust, Patrick Holden, was eerder als directeur van de British Soil Association nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Duurzaamheidsbloem.

Steun uit Britse gangbare sector

Het Britse LTO (de National Farmers Union) en supermarktketen Morrisons hebben de Global Farm Metric omhelsd. Tijdens de TEDx presentatie zei David Potts, CEO van Morrisons: “Onze klanten melden ons dat ze nu niet de middelen hebben om een goed geïnformeerde duurzame keuze te maken. De Global Farm Metric kan daarbij helpen.” Om haar duurzaamheidsdoelen concreet te maken, deed Morrisons onlangs de belofte om in 2030 alle Britse landbouwproducten netto klimaatneutraal te produceren.

Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Unions, zei: “Het was waardevol om met verschillende sectoren samen te werken aan dit integrale duurzaamheidsmodel. Boeren kunnen onderdeel van de oplossing zijn, maar dan moeten we wel eigenaar zijn van de bewijslast van onze impact. Zo kunnen we zelf kijken waar we dingen kunnen veranderen en hoe we wereldwijd kunnen blijven vooroplopen.”

“Blessing in disguise”

Volkert Engelsman, directeur van Eosta, feliciteert Patrick Holden en de Sustainable Food Trust met de doorbraak. “Het is mooi om te zien hoe Brexit een blessing in disguise is geworden voor de Britse landbouw- en voedingssector. Bevrijd van de Europese kunstmest-, krachtvoer- en pesticidenlobby in Brussel stormen ze ervandoor met een holistisch duurzaamheidsmodel dat zijn wortels heeft in het gedachtengoed van de biologisch-dynamische landbouw. Het ziet ernaar uit dat de Duurzaamheidsbloem, waar we bij Eosta al mee werken sinds 2009, de wereld gaat veroveren.”

Bruikbaar voor supermarkten, overheden en consumenten

De praktische implementatie in de UK volgt de procedure die Eosta al jaren met haar biologische telers aanhoudt. “De bedoeling is dat iedere boerderij een jaarlijkse duurzaamheidsaudit krijgt”, legde Patrick Holden uit op BBC radio. “Daarbij meet je zaken als bodemorganische stof, de waterkwaliteit, de broeikasgasemissies, de biodiversiteit en de sociale en culturele impact. Dat combineer je tot een score. Supermarkten en handelsbedrijven kunnen die score gebruiken voor hun inkoopbeleid, terwijl overheden ze kunnen inzetten bij het opstellen van internationale handelsovereenkomsten. Bovendien biedt je consumenten de mogelijkheid om een duurzame keuze te maken.”

Instrument om boeren te belonen voor groene diensten

Juist voor boeren biedt het model ook nieuwe mogelijkheden. Patrick Holden: “De kracht van het model is dat boeren hiermee beloond kunnen worden voor het verbeteren van hun bodems, het verlagen van hun klimaatimpact of het verbeteren van de biodiversiteit op hun bedrijf.” Het model is getest bij verschillende Engelse boeren, in samenwerking met de NFU. De inzet van de Sustainable Food Trust is nu om er een internationale standaard van te maken. “We weten zeker dat we overeenstemming kunnen bereiken over een standaard die bruikbaar is voor boeren wereldwijd.”

Over de Global Farm Metric en Duurzaamheidsbloem

De Global Farm Metric en Duurzaamheidsbloem kijken voorbij kortetermijnwinst naar de impact van productie op planeet en mens. De ecologie wordt verdeeld in bodem (inclusief delfstoffen), biodiversiteit (planten en dieren), water en klimaat (inclusief energie). Het menselijk domein wordt verdeeld in drie aspecten: individuele ontwikkeling (leidend tot vrijheid), sociale ontwikkeling (leidend tot gelijkheid) en economische ontwikkeling (leidend tot solidariteit). In financiële termen gaat het om impact op vier vormen van kapitaal: ecologisch kapitaal, menselijk kapitaal, sociaal kapitaal en economisch kapitaal. Met True Cost Accounting kunnen de impactmetingen worden vertaald naar geldbedragen. De verschillen tussen Eosta’s Duurzaamheidsbloem (7 bloembladen) en de Global Farm Metric (12 segmenten) zitten in details, waarbij bepaalde segmenten zoals “biodiversiteit” en “klimaat/energie” in het Engelse model verder zijn uitgesplitst.

 

Eosta, with Nature & More as its consumer brand and transparency system, is Europe’s award-winning leading distributor of organic fruit and vegetables. Eosta is known for its sustainability campaigns such as Living Wages, True Cost of Food and Dr. Goodfood. In 2018 the company was awarded the King William I Prize for Sustainable Entrepreneurship and in 2019 the European Business Award for the Environment. See also www.eosta.com and www.natureandmore.com.

END OF PRESS RELEASE

Contact:

Monique Mooij, Marketing Coordinator
E: monique.mooij@eosta.com
Marie-Ange Vaessen, Marketing Manager
E: marie-ange.vaessen@eosta.com
Telephone: +31 180 63 55 500