24
februari
2014
|
10:09
Europe/Amsterdam

Vandana Shiva en Volkert Engelsman: "Miljoenen boeren en consumenten helpen om bodems te redden!"

Nürnberg/Waddinxveen, 17 februari 2014 - Afgelopen jaar heeft de Save Our Soils-campagne aandacht gevraagd voor de wereldwijde dreiging van bodemverlies. Op de BioFach in Neurenberg zette Nature & More afgelopen donderdag nog een tandje bij. De wereldberoemde landbouwactiviste Vandana Shiva en Duitse tv-kokkin Sarah Wiener voerden samen met initiator Volkert Engelsman een guerrilla-plantactie uit op het beursterrein. Boodschap: de toekomst van onze voedselvoorziening hangt af van bodems en zaden.

De binnenplaats van het Neurenbergse beursterrein vormde de achtergrond voor de actie. De drie bodemactivisten verwijderden een aantal tegels, stortten vruchtbare aarde en plantten twee boerenkolen. Vandana Shiva was strijdvaardig: "In de strijd tegen het bodemverlies moeten we samenwerken en wel wereldwijd! Alle landen hebben ermee te kampen, maar de landen van het zuidelijk halfrond lijden het meeste onder de gevolgen. Maar het goede nieuws is dat miljoenen biologische boeren en boerinnen nu al een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van bodems."

Ecologische landbouw biedt geweldige mogelijkheden die we met beide handen moeten aanpakken, aldus de SOS-ambassadeurs. Sarah Wiener, de "Jamie Oliver" van Duitsland, verklaarde: "In de ecologische landbouw ziet men de bodem als een levend wezen, dat we kunnen verzorgen met een ruime vruchtwisseling en de inzet van compost. De bodem dankt ons voor die zorg en voor het achterwege laten van kunstmest en pesticiden, door planten voort te brengen met een betere weerstand."

Volkert Engelsman was blij met de grote aandacht voor de actie: "Op de BioFach komen veel belangrijke beslissers bij elkaar. Daarom moeten we juist hier bijeenkomen om duidelijk te maken dat we de toekomst zelf in de hand hebben. Iedereen - telers, retailers en consumenten - heeft de kans om met een bewuste keuze voor biologische voeding een bijdrage te leveren aan het redden van bodems. De enige voorwaarde is dat consumenten goed geïnformeerd zijn en de handel transparant!"

Engelsman legde nog uit: "Als je kijkt naar verschillende duurzaamheidsaspecten zoals CO2-uitstoot, biodiversiteit, wateropslag en sociale stabiliteit, zie je dat ze elkaar allemaal in één punt raken: de vruchtbare bodem, de basis van onze maatschappij en ons voedselsysteem. De tijd dringt. VN-statistieken laten zien dat er elke minuut een oppervlakte van dertig voetbalvelden aan vruchtbare bodems verloren gaat."

WWW.SAVEOURSOILS.COM