12
mei
2022
|
08:56
Europe/Amsterdam

Vooruitblik op het Citrus seizoen overzee

IMG_1755

 

Zoals altijd levert Eosta ook deze zomer weer biologische Nature & More citrus van overzee. Eosta staat bekend als leverancier van een breed scala aan premium biologische groente en fruit en we blinken uit in citrusfruit. Hoog tijd om eens even bij te praten met Citrus Product Manager Koen van Velthoven. 

N&M: Wat is het laatste nieuws Koen?  
Koen: De eerste citroenen uit Peru komen al in week 18 binnen. Met een nieuwe loods bij onze leverancier verwachten we een nóg betere kwaliteit te kunnen leveren dan vorig jaar. We verwachten een goed seizoen dat relatief vroeg van start gaat. Eindelijk, na 2 jaar Covid crisis hebben we onze telers weer persoonlijk kunnen bezoeken op hun farms en op de Fruit Logistica, dus het komende seizoen is goed voorbereid. De citrusoogst ziet er goed uit, zowel kwantitatief als kwalitatief. 

We verwachten een zeer goed seizoen voor citroenen, met veel sap en een uitstekende smaak. Perfecte klimaatomstandigheden, een uitstekende bodem en veel ervaring zijn de drie redenen waarom het fruit zo goed is. De vraag is momenteel zeer groot en met een vroeg einde van de Europese oogst verwachten wij dat deze vraag gedurende het hele seizoen zeer hoog zal blijven. 

Hoe wordt het fruit verpakt ? 
Koen: Al onze citroenen kunnen worden verpakt volgens klantspecifieke verpakkings wensen. Uiteraard is het onze bedoeling om zo min mogelijk te verpakken, aangezien de meest duurzame verpakking géén verpakking is. We hebben een aantal opties waaronder paperflows, gelegd fruit met papieren inleg trays en Natural Branding voor grapefruits en limoenen. Cellulose netten zijn een duurzamer alternatief voor de schadelijke plastic netten. 

N&M: Wordt er alleen citrus uit Zuid-Afrika geïmporteerd? 
Koen: Nee, bij Eosta hebben we een "multiple sourcing approach" zodat we stabiele programma's kunnen aanbieden voor onze klanten. Daarom importeren we ook dit jaar weer biologische citrus uit Zuid-Afrika, Mexico en Peru! 

N&M: Eosta levert ook Grapefruits, Sinaasappels en Limes, hoe is de situatie daar?  
Koen: Ongeveer hetzelfde voor de citroenen. De Egyptische sinaasappel is weer van topkwaliteit en bevat dit jaar maar liefst 49% sap. We sturen dus een zogenaamd 'Sapalarm'. Wie op zoek is naar droge en smaakloze citrusvruchten, kan zijn fruit beter niet bij Eosta bestellen 😉. We blijven sourcen uit verschillende landen. 

N&M: Hoe zit het met de Citrusspecialiteiten die vorig jaar zijn geïntroduceerd?  
Koen: Ja, we kijken er naar uit om de Citrus Kaviaar, Buddha's Hand en Kaffir Limes uit Marokko weer te leveren. Deze producten fleuren de schappen op. 

N&M: Kun je iets vertellen over de duurzaamheidsdoelstellingen van de teler N&M?  
Koen: Onze producten komen van betrouwbare leveranciers, met een focus die verder gaat dan de traditionele manier van biologisch telen. Van elke N&M teler registreren we hun vorderingen op zaken als klimaat, watergebruik, bodembeheer, biodiversiteit, individuele & maatschappelijke issues. 

N&M: Wil je nog iets toevoegen? 
Koen: Zoals altijd voor het overzeese citrusseizoen, zou ik al onze klanten willen adviseren om niet te lang te wachten, want het zal deze zomer lastig worden om biologische sinaasappels te kopen zonder een of ander programma. De afgelopen 2 jaar was er een enorme vraag naar citrus. Wij verwachten voor dit jaar een soortgelijke trend.  

Wij kijken uit naar een fantastisch seizoen, samen met onze klant !

2021 Insta, FB, LinkedIn (Horizontal) (6)