08
februari
2016
|
11:55
Europe/Amsterdam

Nieuwe kansen voor eerlijke, zaadvaste rassen!

Eosta heeft in samenwerking met het Louis Bolk Instituut het project "Kansen voor zaadvaste rassen" opgezet. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben in 2015 wereldwijd naar potentieel interessante zaadvaste rassen gezocht. Ze hebben een grote collectie rassen getest en zelfs enkele kruisingen gemaakt. Daaruit heeft Eosta een eerste selectie gemaakt van een zevental rassen die mogelijk in het assortiment van Eosta zou kunnen passen. In 2016-2017 worden die uitgebreider getest en komen de meer consumentgerichte criteria zoals smaak en uiterlijk aan bod.

Gert Kögeler, Commercieel Directeur van Eosta, licht toe: ‘Komend jaar brengen we de eerste tomaten en paprika’s in de markt op basis van zaadvaste rassen. Met het ondersteunen van veredeling van zaadvaste rassen geven we een signaal af. In 2015 heeft het Europees Octrooibureau officieel goedgekeurd dat patenten op groenten en fruit zijn toegestaan maar het Europees Parlement heeft zich hier tegen krachtig uitgesproken. Ook Eosta is hier fel op tegen omdat toegang tot biologisch materiaal en natuurproducten noodzakelijk is voor de voedselzekerheid en biodiversiteit in de toekomst.'

Als ketenpartij neemt Eosta stelling en staan wij voor een vrije veredeling die past bij de waarden van de biologische landbouw. Planteigenschappen die in de natuur voorkomen en de basis zijn van gezonde landbouw en voeding, behoren vrij beschikbaar te zijn voor veredeling. Het kwekersrecht biedt zaadbedrijven voldoende bescherming.

Brochure en FAQ
Voor meer informatie over het project, check onze brochure (PDF) "Eerlijk zaad als basis van biologische producten"

FAQ
Klik op de vragen om de antwoorden als PDF te lezen/downloaden:

  1. Wat is plantenveredeling?
  2. Is veredeling voor de biologische landbouw nodig?
  3. Wat is het doel van de biologische veredeling ?
  4. Wat is het verschil tussen zaadvaste rassen en hybride rassen?
  5. Waarom wil de biologische sector geen ‘CMS-hybride rassen’?
  6. Wat zijn zaadvaste rassen en hebben die een kans?
  7. Hoe zit het met eigendomsrechten op planten of rassen?
  8. Waarom is de biologische landbouw tegen genetische manipulatie?
  9. Welk soort veredeling past bij de biologische landbouw?
  10. Waarom zijn er nieuwe sociaal-economische modellen nodig in de veredeling?