12
april
2024
|
08:30
Europe/Amsterdam

Biodynamische sinaasappels uit de woestijn

download

Het SEKEM-verhaal

SEKEM werd in 1977 opgericht te midden van de dorre landschappen ten noordoosten van Caïro en groeide uit tot een toonbeeld van sociaal ondernemerschap. Oprichter dr. Ibrahim Abouleish had een economie voor ogen die in harmonie was met mens, maatschappij en natuur. Wat startte als een bescheiden biologische boerderij van 70 hectare is uitgegroeid tot een welvarend dorp met diverse economische activiteiten. 

Vandaag de dag dient SEKEM als inspiratiebron voor velen, met een diversiteit aan bedrijven en initiatieven die werk verschaffen aan 2000 mensen. SEKEM beslaat een oppervlakte van 2500 hectare en volgt bij de teelt strikt de principes van biologische en biodynamische landbouw, wat resulteert in een overvloed aan 100% biologische producten, oliën en textiel. In de oude Egyptische taal betekent SEKEM 'Vitaliteit voor de zon'. 

Eosta en SEKEM delen een rijke geschiedenis als pioniers op het gebied van holistische duurzaamheid en zijn medeontwikkelaars van het duurzaamheidsbloem model. Dit model biedt een raamwerk om de sociale en ecologische impact van telers te beoordelen. 

Empowerment van kleine boeren   

Naast haar eigen teeltinspanningen werkt SEKEM samen met en ondersteunt ze 26.000 kleine boeren verspreid over 20.000 hectare. Zo faciliteert ze hun overgang naar biologische landbouw. Een professioneel CO2 kredietsysteem zorgt voor extra inkomsten voor de boeren die worden ingezet voor ecologische ondersteuning, nodig voor de transitie.

Toewijding aan onderwijs 

SEKEM vindt onderwijs erg belangrijk, de kinderen van werknemers gaan naar SEKEM-scholen. In 2009 richtte de visionair Dr. Abouleish de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling op, met Biologische Landbouw als een van de vijf faculteiten. De universiteit heeft 2800 studenten en heeft een partnerschap met de Universiteit Maastricht in Nederland.

Op bezoek bij SEKEM

Tijdens een recent producentenbezoek aan Egypte namen Eosta-collega's Gert-Jan en Peke deel aan het bruisende leven van SEKEM-dorpen en -boerderijen. Zij namen deel aan de weekafsluiting, waarbij kinderen, ouders en werkers samenkomen in een kring op het middenplein van het dorp. Een indrukwekkende herinnering aan gelijkheid en zorg voor de mensheid.

Peke, Eosta's inkoper van citrusvruchten, deelt zijn indrukken van SEKEM: "Als je door SEKEM Village and Farm in Wahat loopt, zijn de diversiteit op de boerderijen en de serene sfeer in de fabrieken echt fascinerend. We zijn verheugd dat we weer citrus van SEKEM kunnen betrekken. Bedrijven zoals deze zijn een grote bron van inspiratie voor zowel onszelf als andere producenten met wie we samenwerken.

Genieten van biodynamische sinaasappels  

Vanaf deze maand ontvangt Eosta verse biologische Valencia sinaasappels van SEKEM. 
Neem contact op met uw Eosta-verkoopadviseur voor meer informatie. Steun met ons de essentie van sociaal ondernemerschap en duurzame landbouwpraktijken, zoals uitgeoefend door SEKEM. 

 

Sekem oranges (1)