26
april
2024
|
08:50
Europe/Amsterdam

Impact klimaatverandering - avocado en granaatappel Peru

Avocado & pomegranate Peru Eosta

 

El Niño heeft Peru in 2023 bijzonder zwaar getroffen. Wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de avocado- en granaatappeloogst van dit jaar.  Door de hogere temperaturen als gevolg van El Niño heeft Peru nauwelijks een winter gehad.  Met alle gevolgen van dien voor het land, dat een van ‘s werelds grootste leveranciers is van zowel biologische avocado’s als granaatappel .

Biologische avocado's   

Door aanhoudende droogte produceert Peru vooral kleinere maten avocado's. Bovendien is het aantal vruchten dat voortijdig van de boom valt (fruit drops) aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. Waardoor de oogst lager uitvalt dan gebruikelijk.  

De kleinere avocado's zijn perfect voor eenpersoons gebruik als tussendoortje, in een salade of op een sandwich. Bij grotere avocado’s blijft vaak een helft over. 

Ideaal voor promoties 

De ‘baby size’ avocado's bieden uitstekende mogelijkheden voor promoties tegen scherpe prijzen; in netjes of flow-verpakkingen van 3,4 of 5 stuks (300, 350 of 500 gram). Of in verpakkingen van 2 stuks verpakking van circa 288 gram. 

Avocado Peru Eosta

 

Biologische granaatappel 

Wist je dat de kleuring van de granaatappelschil komt door een verschil in dag- en nachttemperatuur van minimaal 17 graden? Door El Nino is dit temperatuurverschil er nauwelijks. De besjes van de granaatappel zijn van uitstekende kwaliteit en smaak, maar de granaatappelschil is dit jaar minder rood dan gewoonlijk.

Ook is de oogst lager en later dan gebruikelijk. Normaal gesproken begint de aanvoer van biologische granaatappels vanaf maart/april, dit jaar pas vanaf mei. Voor export naar Europa is bijna niets beschikbaar.  Gelukkig zijn we, als enig bedrijf in Europa,  erin geslaagd drie containers  van dit superfood te bemachtigen. Als je zeker wilt zijn van biologische granaatappels in je assortiment, reserveer dan tijdig!  

Avocado & pomegranate Peru Eosta