11
november
2014
|
14:44
Europe/Amsterdam

Mango-consument zorgt voor borrelende bronnen in Afrika

De vrouwen en kinderen van Bounouna, Burkina Faso, zijn dolblij met het voorbije fruitseizoen. Nederlandse consumenten hebben veel van hun biologische en fairtrade mango's gegeten, en dat betekent dat ze nu aan het eind van het jaar een nieuwe waterput zullen hebben. Daarmee zijn ze verlost van een 4 km lange wandeling naar de dichtstbijzijnde bron.

Zongo Adama, mangoleverancier van Nature & More uit Burkina Faso: “Namens de dorpelingen van Bounouna wil ik alle klanten en consumenten van Nature & More geweldig bedanken voor hun goede smaak. Hieree dragen ze bij aan het bouwen van een waterput in dit dorp. Ik kan iedereen verzekeren dat ik er persoonlijk voor in sta dat elke cent rechtstreeks naar de bouw van de waterput gaat.”

Nature & More teler Zongo dankt Nederlanders voor 12.000 euro

Voor elke kilo verkochte biologische mango's is tenminste 1 cent gereserveerd voor het project - bovenop de gewone fairtrade premie. Zo is in de loop van het jaar 12.000 euro bijeen gespaard. Nature & More's mangospecialist Pieter-Jan Nieuwenhuijs vond het waterputtenproject zo belangrijk dat hij dit voorjaar persoonlijk mango's ging verkopen op het Food Film Festival in Amsterdam.

De constructie van de waterput en bijbehorende voorzieningen wordt gedekt door het ingezamelde bedrag. Zongo Adama: "De dorpsbewoners halen hun water nu bij een klein riviertje dat niet erg schoon is. In het droge seizoen moeten ze 4 kilometer lopen en het terug dragen over dezelfde afstand. Dit is meestal werk voor vrouwen en kinderen. Een waterput betekent eindelijk schoon en veilig drinkwater en meer tijd voor school en werk."

Nature & More is het transparantiesysteem van Eosta, distributeur van biologisch groente en fruit in Europa. Met de codesticker op het product kunt u de teler een virtueel bezoek brengen. More informatie over Zongo vindt u met code 565 op www.natureandmore.com. De One Cent for the Future campagne sponsort elk jaar meerdere projecten die met de telers verbonden zijn.