18
februari
2019
|
10:21
Europe/Amsterdam

Nieuwe studie toont aan dat pesticide levels dramatisch dalen bij kinderen en volwassenen na een week biologisch eten

Afgelopen week publiceerde Environmental Research journal een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek over de effecten van het switchen naar een biologisch dieet. Voor alle participanten in de studie namen de levels van pesticiden in hun lichaam drastisch af na minder dan een week biologisch eten. Gemiddelde daalde de levels van de onderzochte pesticides met 60.5% na zes dagen op een volledig biologisch dieet.

De studie laat zien dat de pesticide levels in het lichaam drastisch dalen wanneer de participanten overstappen naar een biologisch dieet. De onderzochte pesticides worden geassocieerd met verhoogde kans op autisme, kanker, auto-immuunziektes, onvruchtbaarheid, hormoonverstoring, ziekte van Alzheimer en Parkinson. De belangrijkste daling van pesticides betrof de organofosfaten, een zeer neurotoxische pesticide soort die verband houdt met hersenschade bij kinderen, in de studie werd een daling van 95% gevonden in malathion en bijna een twee derde afname van chloorpyrifos. Organofosfaten zijn zo giftig voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen dat wetenschappers een volledig verbod hebben aanbevolen.

“De studie laat zien dat biologisch werkt”, zegt co-auteur Kendra Klein, PhD en senior onderzoeker bij Friends of the Earth. “We hebben allemaal het recht op voedsel zonder giftige pesticides. Boeren en landarbeiders die ons voedsel verbouwen hebben het recht om niet in aanraking te komen met chemicaliën die verband houden met autisme, kanker en onvruchtbaarheid. Hoe we ons voedsel verbouwen zou de natuur moeten beschermen en niet beschadigen. Het is dringend nodig dat onze gekozen leiders boeren ondersteunen bij het beschikbaar maken van gezond biologisch voedsel voor iedereen.”

De studie testte de urine van vier verschillende Amerikaanse families in Oakland, Minneapolis, Atlanta en Baltimore na het eten van hun normale diet, met conventionele producten, voor zes dagen en daarna na een gecontroleerd biologische dieet gedurende zes dagen.

Een korte video, met de families die bij de studie betrokken zijn, illustreert de veranderingen die elk gezin heeft aangebracht en heeft als doel het verhaal te verschuiven van biologisch als levensstijl naar biologisch als een mensenrecht.

Dit artikel is geschreven door Friends of the Earth (in het Engels), je kunt het volledige artikel lezen op hun website: https://foe.org/news/new-study-pesticide-levels-children-adults-drop-dra...

Het wetenschappelijke onderzoek vind je hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935119300246