26
september
2014
|
11:17
Europe/Amsterdam

Recept: Ingelegde Biologische Citroenen

Biologische citroenen zoals die van onze Turkse Nature & More teler Taner (code 445) zijn erg lekker om vers gegeten worden. Echter, ze kunnen ook ingelegd worden op een natuurlijke manier zodat men er later in het jaar van kan genieten. Ingelegde citroenen geven een heerlijke, typische (Marokkaanse) smaak aan gerechten. Onze Nature & More kok Annemiek heeft een simpel recept ontwikkeld.

Je hebt 10-15 biologische citroenen nodig, zout en 1 gemiddeld grote weckpot deksel.

Bereiding
1. Steriliseer de weckpot 15 minuten in kokend water
2. Boen de citroenen schoon onder stromend water
3. Snij de uiteinden van elke citroen. Snij de citroen in de lengte in, in een “X” vorm, maar niet helemaal door.
4. Strooi zout in de binnenkant en aan de buitenkant van de citroen
5. Strooi twee eetlepels op de bodem van de weckpot. Plaats de citroenen in de pot, druk en pers erop zodat er sap vrijkomt. Vul de pot en laat wat ruimte vrij aan de bovenkant. De citroenen moeten volledig ondergedompeld in sap liggen. Voeg nog eens twee eetlepels zout toe en sluit de weckpot.
6. Zet de weckpot minimaal drie maanden in een koele en donkere ruimte, alvorens deze te gebruiken. Keer de weckpot iedere dag om. Er moet altijd een laagje zout op de bodem van de weckpot liggen, voeg extra zout toe indien nodig. De rijpe citroenen zijn geelachtig bruin.
7. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar deze in de koelkast en bedek het met citroensap of een laagje olijfolie na ieder gebruik. Het enige deel van de citroen dat gebruikt wordt is de schil. Verwijder de pitten en het vruchtvlees en hak de schil fijn. Probeer een beetje in bijvoorbeeld aardappelpuree of in rijst, geserveerd met vis.

Eet smakelijk!