28
oktober
2013
|
15:22
Europe/Amsterdam

Vandana Shiva internationaal ambassadeur Save Our Soils

PERSBERICHT - Berlijn/Waddinxveen, 28 oktober 2013: Vandana Shiva, de bekende Indiase voorvechtster van vrouwen- en boerenrechten, winnares van de alternatieve Nobelprijs in 1993, wordt de internationale ambassadeur van Save Our Soils. Op 28 oktober heeft ze tijdens de opening van de Global Soil Week in Berlijn een guerrilla farming actie uitgevoerd samen met Volkert Engelsman, directeur van Nature & More, om aandacht te vragen voor het probleem van bodemverarming. De campagne werd in 2012 gelanceerd door Nature & More en zal lopen tot 2015, het internationale Jaar van de Bodem.

Samen met Klaus Töpfer, Duits kopstuk op het gebied van duurzaamheid, plantten Vandana Shiva en Volkert Engelsman zaden en groene kool op straat, na het verwijderen van enkele trottoirtegels. Vandana Shiva: "Ik word graag ambassadeur van Save Our Soils. Het verlies van vruchtbare bodems gaat de mensheid aan, maar zuidelijke landen lijden er het meest onder. Miljoenen biologische boeren leveren al een belangrijke bijdrage aan het redden van bodems. Consumenten kunnen hen helpen door te kiezen voor biologisch."

Volgens de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN, is bodemverarming een van de grootste bedreigingen voor de mensheid. Meer dan 25% van alle landbouwgrond is verarmd en elke minuut gaan weer 30 voetbalvelden aan vruchtbare aarde verloren. Nature & More, een Nederlands bedrijf dat consumenten wereldwijd van biologische groente en fruit voorziet, initieerde daarom de campagne. Inmiddels hebben meer dan 50 internationale partners zich aangesloten, waaronder de Youth Food Movement en Oxfam Novib.

Volkert Engelsman, de initiator van Save Our Soils, legt uit wat het concrete doel is: 'De keuzes van consumenten bepalen het aanzien van de wereld. In de campagne werken bedrijven en NGO's samen met supermarkten om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat biologische landbouw een bewezen oplossing voor het bodemprobleem is. Biologische landbouw mag dan meer hectaren nodig hebben dan gangbare landbouw, het is in ieder geval minder dan momenteel door de intensieve landbouw om zeep wordt geholpen.'

Het ambassadeurschap van Vandana Shiva betekent een belangrijke versterking voor de campagne. Gepromoveerd in de kwantumfysica, ontwikkelde Vandana Shiva zich tot India's bekendste milieuactiviste. In 1993 won ze de Right Livelihood Award, ook bekend als de alternatieve Nobelprijs. Ze staat bekend om haar strijd voor voedselsoevereiniteit en voert o.a. campagne voor de vrije uitwisseling van zaden (zie www.seedfreedom.eu).

Meer informatie over Save Our Soils, Nature & More en de Global Soil Week:
www.saveoursoils.com - www.natureandmore.com - www.globalsoilweek.org

EINDE PERSBERICHT

Contact:
Eosta B.V. / Nature & More, Michaël Wilde
T: 0180 63 55 63 M: 06 20 53 50 63 E: michael@eosta.com