16
oktober
2023
|
09:52
Europe/Amsterdam

Het loon van Keniaanse arbeiders met 41% gestegen dankzij het Living Wage programma van Eosta

WhatsApp Image 2023-10-10 at 15.50.27

 

Eosta's Living Wage avocado programma breidt uit met nieuwe telers

Waddinxveen, 16 oktober 2023 - Dankzij een Nederlands initiatief hebben de werknemers van de Keniaanse avocado teler Fairtrade Enterprises een structurele loonsverhoging van 41% gekregen en zijn ze nu gratis verzekerd tegen ziektekosten. Vorig seizoen voegde Eosta, importeur en distributeur van biologische groenten en fruit, de Keniaanse leverancier toe aan haar unieke Living Wage programma dat in 2019 van start is geïntroduceerd. Eosta is de enige Europese importeur die avocado's verkoopt met een Living Wage inclusieve prijs. Gert Jan Lieffering, quality & development manager bij Eosta: "Wij geloven er heilig in dat Living Wages een onmisbaar element zijn in elke duurzaamheidsstrategie. Je kunt geen duurzaamheid creëren zonder armoede te bestrijden."

Over Living Wage
Een Living Wage ofwel leefbaar loon wordt gedefinieerd als een loon dat een fatsoenlijke levensstandaard mogelijk maakt voor de werknemer en zijn of haar gezin. Dit betekent basisbehoeften zoals voedsel, kleding en fatsoenlijke huisvesting, maar ook onderwijs, gezondheidszorg en geld om te sparen voor onverwachte gebeurtenissen in het leven. Een leefbaar loon is niet hetzelfde als een minimumloon, want in veel landen is het wettelijk minimum veel lager dan een leefbaar loon. Bijna 1 op de 5 werknemers wereldwijd verdient te weinig om zichzelf en hun gezinnen uit extreme armoede te halen. Een leefbaar loon kan helpen de armoedecirkel te doorbreken, gezonde lokale economieën op te bouwen en gelijkheid in samenlevingen aan te moedigen, en tegelijkertijd de prestaties en winstgevendheid van bedrijven verbeteren. De tijd voor leefbare lonen en inkomens is NU.

Positieve veranderingen voor zowel telers als werknemers 
Hoe werkt het voor Keniaanse avocado's? Per kg verkochte biologische avocado wordt 2 cent opzij gezet om de inkomenspositie van telers en arbeiders in de waardeketen te verbeteren. Door alleen al deze kleine stap te zetten, kunnen de lonen worden verhoogd tot het niveau van een leefbaar loon. Voor Fairtrade Enterprises heeft het eerste jaar al geleid tot concrete positieve veranderingen voor zowel telers als arbeiders in de vorm van een structurele loonsverhoging en een ziektekostenverzekering.

De behoefte aan een ziektekosten verzekering 
Voor veel gezinnen in Kenia is een ziektekostenverzekering niet vanzelfsprekend. Dit leidt vaak tot pijnlijke situaties waarin een werknemer de medische zorg van een gezinslid niet kan betalen, met schulden en hoge rentekosten tot gevolg. Hierdoor belanden mensen al snel in een armoedespiraal. 

Dankzij de Living Wage premie wordt er naast een loonsverhoging ook een ziektekostenverzekering betaald voor telers en hun gezinnen. Dit beschermt gezinnen tegen financiële ondergang in geval van een ziekenhuisopname.

De kloof tussen minimumloon en leefbaar loon 
Mensen die in de handelsketen van ons voedsel, bloemen en kleding werken, verdienen vaak een minimumloon dat onder het bestaansminimum ligt. Eosta brengt deze gegevens in kaart en onderneemt actie waar nog steeds ongelijkheid heerst. Kenia is een van onze focusgebieden. Voor de werknemers van Fairtrade Enterprises resulteerde dit in een structurele loonsverhoging van 41%. Dit is een grote stap voorwaarts, maar nog steeds onder de grens van het leefbaar loon. Eosta blijft aan dit thema werken totdat iedereen met wie we werken een leefbaar loon in het vooruitzicht heeft.

Onze twee centen 
Ga met ons mee op weg naar een beter inkomen voor zowel telers als hun werknemers. Onze Living Wage evaluatie toont aan dat het slechts 2 eurocent per kg avocado's kost om de lonen te verhogen naar Living Wage niveau. Eosta's Living Wage initiatief is een bewijs van de bedrijfsmissie om een rechtvaardiger en duurzamer voedselsysteem te creëren. Eosta maakt een significante impact op het leven van Keniaanse avocadotelers en arbeiders en zet een nieuwe standaard voor een ethische bedrijfsvoering.

Zie ook: www.livingwage.eu

EINDE PERSBERICHT

Over Eosta / Nature & More 
Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantie systeem, is Europa's meest beloonde distributeur van verse biologische groenten en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. Het bedrijf won de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap in 2018 en de European Business Award for the Environment in 2019. Zie ook www.eosta.com en www.natureandmore.com.

Contact: 
Gert-Jan Lieffering, Kwaliteit en Ontwikkeling 
E: gertjan.lieffering@eosta.com 
Telefoon: +31 (0)180 63 55 64