12
april
2024
|
08:05
Europe/Amsterdam

Meer pesticiden op niet-biologisch citrusfruit

Spraying lemon trees

 

In de in mei 2020 gepresenteerde 'Van boer tot bord' strategie die de Europese Commissie (EC) stelt de EC de productie van gezonder en duurzamer voedsel centraal. Ze wil onder andere dat in 2030 het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 50% is verminderd. Op niet biologische citrusvruchten lijkt juist een toename van het gebruik van pesticiden. Een (extra) reden om voor biologisch citrusfruit te kiezen.

Uit onderzoek van Foodwatch in 2022 [1] naar aanwezigheid van pesticiden op de top 10 van meest gegeten kinderfruit, blijkt bij sinaasappels en mandarijnen een stijgende trend van gebruikte bestrijdingsmiddelen. Op alle monsters werden bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Bij 23% van de sinaasappel en 16% van de mandarijnen monsters was zelfs sprake van overtreding van het wettelijk maximum.

Ook uit in 2023 uitgevoerd onderzoek naar het gezondheidsrisico van pesticiden residuen op geimporteerd citrusfruit in Servie, voor volwassenen en kinderen, blijkt het veelvuldig gebruik van verschillende pesticiden op niet biologisch citrusfruit. [2] Zoals imazalil, prochloraz, chloorpyrifos, thiabendazool en azinfos-methyl. In 83% van de 76 analyses werden meerdere residuen gedetecteerd. 28% bevatte zelfs pesticiden op of boven de maximaal toegestande waarde (MRL's).

Het korte termijn blootstellingsrisico bleek onacceptabel voor 5,3% van het citrusfruit voor volwassenen en 26% voor kinderen. Vooral door aanwezigheid van imazalil en thiabendazole. Lange termijn gezondheidsrisico's lijken volgens deze studie mee te vallen. Maar hier wordt geen rekening gehouden met een stapeleffect. 

Uit de studie blijkt dat het vaker eten van citrusvruchten een hoger lange termijn gezondheidsrisico geeft. Bovendien worden de op citrus gebruikte pesticiden ook gebruikt op andere - dagelijks gebruikte - levensmiddelen. 

Stapeleffect

Bij de toelating van de bestrijdingsmiddelen, wordt bij het vaststellen van de wettelijke normen alsook de gezondheidsnormen géén rekening gehouden met mogelijke stapel- en cocktaileffecten. Dit terwijl het meeste groenten en fruit meerdere bestrijdingsmiddelen bevatten. 

Daarnaast eten de meeste consumenten meerdere soorten groente en fruit per dag en worden zij op die manier aan verschillende gifstoffen tegelijk blootgesteld. Ook krijgen mensen via andere producten en het milieu schadelijke chemicaliën binnen. Daarom kan er, terwijl bij deze producten de gezondheidsnorm van één gifstof niet wordt overschreden, wel degelijk sprake zijn van een mogelijk gezondheidsrisico.

Biologische citrusvruchten - Puur en veilig 

Uit de Foodwatch studie bleek dat er op biologisch fruit maar sporadisch resten van bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen. Bij alle 197 genomen monsters op de top 10 kinderfruitsoorten werd slechts op 10% bestrijdingsmiddelen gevonden, met een gemiddelde vervuilingsgraad van 0,1 per meting. Geen enkele keer was er sprake van een wetsovertreding of gezondheidsrisico.