27
juli
2023
|
17:35
Europe/Amsterdam

Update biologische citrusvruchten week 31

mango (7)


Midden in het citrusseizoen willen we je graag wat informatie sturen over biologische limoenen, citroenen, sinaasappels, grapefruits en citrus specialties.
 

Biologische limoenen en Fairtrade biologische limoenen


lime

De vraag naar limoenen is de afgelopen weken erg goed geweest. Biologische limoenen zijn zelfs nog meer in trek bij de consument. De uitdaging is om elke week de beste kwaliteit te hebben, omdat er geen wax wordt gebruikt! Onze telers in verschillende landen lijken dit goed onder controle te hebben. Momenteel is er nog steeds een tekort aan goede biologische limoenen op de markt. Het grootste probleem is de zware regenval in Colombia, waardoor de hoeveelheid fruit van goede kwaliteit beperkt is en de kwaliteit af en toe te wensen overlaat. Om de risico's op het gebied van kwantiteit en kwaliteit af te dekken, helpt Eosta telers in verschillende landen om biologische limoenen te telen. Op deze manier kunnen wij die van u goed leveren en uw concurrenten niet!

 • Begin augustus starten we weer met biologische limoenen van ons project in Marokko! Dit project gaat steeds beter vanwege de goede kwaliteiten, de betrouwbaarheid en natuurlijk minder foodmiles
 • Vanuit Brazilië is de hoeveelheid limoenen aanzienlijk minder. Uit de zuidelijke regio (Sao Paulo) is de export tijdelijk verboden vanwege citruskanker. In de noordelijke regio (Bahia) is er momenteel veel regenval en donker weer. Er komen minder limoenen deze kant op, maar ook vooral in kleinere maten
 • Kleinere hoeveelheden komen uit Colombia. De belangrijkste oogst vond plaats in het voorjaar
 • De kwaliteiten uit Peru zijn niet goed en er is een fosetylprobleem in een project in Guatemala, dus er is helaas geen levering naar de EU.

We raden u aan om uw nieuwe promoties vanaf week 35 te plannen, omdat de vraag naar (biologische) limoenen zal toenemen als het weer beter wordt. Je concurrenten zullen je niet kunnen volgen!

Overigens kunnen we nu ook het hele jaar door biologische Fairtrade limoenen aanbieden.

Limes

Bio-Citroenen
lemon1

In Zuid-Afrika is er een ernstig probleem omdat het vermoeden van Blackspot bestaat op een deel van een grote boerderij in de Oostkaap. Als gevolg daarvan wordt een groot deel van de oogst niet geëxporteerd naar de EU. Hoogstwaarschijnlijk kunnen er helemaal geen citroenen uit dit gebied aan de EU worden geleverd. In andere gebieden met vroegere oogsten is de citrusoogst ook teleurstellend. In de periode waarin de oogst normaal gesproken hoog is, heeft wekenlange stortregens in de Westkaap de citrusoogst in de Citrusvallei vertraagd. De Citrusvallei is helaas een van de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door schade aan de infrastructuur en wegafsluitingen. Als gevolg hiervan zullen er de komende drie weken ongeveer 80% minder citroenen uit Zuid-Afrika arriveren dan verwacht.

Citroenen uit Chili zijn voornamelijk beschikbaar van week 33 tot week 42. We verwachten een normaal seizoen met gangbare maten en zeer goede kwaliteiten. Als Eosta hebben we de afgelopen maanden geholpen met veel vooroogstmaatregelen om de kwaliteit verder te verbeteren. olgende week wordt ons magazijn overspoeld met biologische citroenen uit Chili! Grote volumes zijn onderweg. De vraag naar citroenen is hoog omdat het zomerweer aanhoudend erg warm blijft, wat resulteert in een hoge consumptie en vraag naar citroenen. Zorg ervoor dat je programma en/of promo op tijd is ingepland.

 

Verpakking, verschillende opties beschikbaar:

 • 6 kg los fust, karton
 • 15 kg doos
 • gelegd 16, 18, 20, 22, 30 stuks
 • tray / flowpack 10x500gr
 • verschillende netten waaronder het duurzame cellulose net 300, 500, 750gr
 • Natuurlijke branding
 • Andere opties beschikbaar op aanvraag

Helaas hebben de oogsten in Peru veel te lijden onder de wekenlange regen en stormen in het voorjaar. Grote hoeveelheden kunnen niet worden geëxporteerd vanwege de kwaliteit. Helaas zullen er in totaal meer dan 65% minder leveringen zijn. Helaas hebben de vruchten ook schade aan de schil.

De oogsten in de Dominicaanse Republiek zijn oké. Hier komt een stabiele aanvoer vandaan.

Lemon (5)

Bio-Sinaasappels  

orange

In Egypte is het seizoen voor sinaasappels nu voorbij.

In Zuid-Afrika hebben we een serieus probleem. Helaas is ons Zuid-Afrikaanse sinaasappelseizoen plotseling bijna voorbij, aangezien we over zeer beperkte hoeveelheden beschikken. Mogelijk kunnen we vanaf week 35 nog sinaasappels van de variëteit Delta importeren, maar dit is nog niet gegarandeerd.

Wat is de oorzaak van dit probleem? Vorige week is MPPA aangetroffen op biologische grapefruits van een van de grootste telers in Zuid-Afrika. De teler is ook een grote producent van biologische sinaasappels en mandarijnen. Daarom hebben we besloten om de citrusvruchten (sinaasappels, grapefruits en mandarijnen) van deze teler niet als biologische producten te verkopen totdat de oorzaak is gevonden.

Sinaasappels van de Delta-variëteit kunnen nog steeds worden geïmporteerd uit Zuid-Afrika zodra dit gebied vrij lijkt van Blackspot, maar deze zullen op zijn vroegst in week 35 arriveren.

Onze excuses voor enig ongemak als gevolg van de situatie in Zuid-Afrika.

Orange (1)

Bio-Grapefruit  

GrapefruitWe zullen dit seizoen nauwelijks biologische grapefruits importeren uit Zuid-Afrika, omdat we dezelfde problemen hebben als met biologische sinaasappels. We hebben een beschikbaarheid uit Peru en/of Mexico.

 

 

  

Grapefruit (5)

Bio-Zitrus Specialties  

citruskaviaarCitrusspecialiteiten zoals Citrus Kaviaar (Finger Limes), Limoenen, Kefir limoenen en nog veel meer soorten zijn verkrijgbaar uit Maroc. Proef en ruik ze om de geneugten van de diversiteit in citrus te ontdekken.
 

 

 

 

 

Neem contact op met uw Eosta account manager, hij/zij kent alle sappige details.