16
januari
2024
|
11:45
Europe/Amsterdam

Update overzeese peren en pruimen

Delay Pear Plum

 

Het perenseizoen had te kampen met een terugval door een vertraagde bloeiperiode als gevolg van een late winter, met gevolgen voor het daaropvolgende lenteseizoen. Deze vertraging heeft geleid tot kleinere vruchten, waardoor er minder exporteerbare kilo's beschikbaar zijn door de verminderde oogst.

Exporteurs zijn optimistisch dat het uitstellen van de oogst met één of twee weken kan helpen om de grootte van de vruchten te verbeteren. De oogst en de eerste verpakking staan nu gepland voor week 4. De verwachte aankomst van de eerste Williams-peren in Europa is gepland voor week 9. Ook de eerste pruimenoogst zal naar verwachting beginnen in week 9, iets later dan het oorspronkelijke schema. 

Helaas hebben sommige boerderijen in General Roca en Valle Medio (Chimpay) aanzienlijke schade opgelopen door zware stormen, waaronder hagel, waardoor de problemen nog groter zijn geworden en het exporteerbare aanbod verder is afgenomen. 

Exporteurs zijn actief op zoek naar betere prijzen, rekening houdend met de verminderde beschikbaarheid van kilo's en de heersende politieke en economische uitdagingen in Argentinië. Sinds het aantreden van de nieuwe Argentijnse president afgelopen december heeft de implementatie van verschillende beleidsmaatregelen het economische landschap en de bedrijfsvooruitzichten aanzienlijk beïnvloed. Met name de aanzienlijke devaluatie van de peso en de aanhoudende inflatie van meer dan 20% per maand hebben exporteurs voor aanzienlijke uitdagingen gesteld. Het verkrijgen van essentiële goederen is een grote hindernis geworden, waardoor hun kasstromen onder druk zijn komen te staan.

De sector hoopt op begrip van de markt, gezien de hindernissen waarmee exporteurs te maken hebben, en voorziet een positieve reactie die een betere waarde van peren en pruimen weerspiegelt in deze uitdagende tijden.