09
september
2022
|
13:45
Europe/Amsterdam

Frankfurter Rundschau publiceert portret Eosta

uitsnede-artikel

 

Afgelopen augustus publiceerde de grote Duitse krant Frankfurter Rundschau een bedrijfsportret van Eosta / Nature & More. Daarbij bracht de krant niet alleen Eosta's biologische mango's fraai in beeld, maar voelde ook CEO Volkert Engelsman aan de tand over True Cost Accounting, waarmee de verborgen kosten van onze economie in beeld worden gebracht.  True Cost Accounting kan ervoor zorgen dat niet-duurzame productie duurder wordt, terwijl duurzame productie goedkoper wordt - mits je het correct toepast. 

In Duitsland wordt momenteel stevig gediscussieerd over de juiste benadering van True Cost Accounting; aan de ene kant staan corporates als BASF, Porsche en Deutsche Bank die zich hebben verenigd in de Value Balancing Alliance, terwijl aan de andere kant duurzame pioniers als Eosta, HiPP, Gepa, Lebensbaum, Martin Bauer Group, Primavera en GLS Bank staan; hun visie  wordt vertegenwoordigd door denktank TMG en Soil & More Impacts (SMI). Zij brachten onlangs het True Cost Accounting handboek “TCA AgriFood Handbuch” uit, dat speciaal is gemaakt voor de agrarische sector.  Bedrijven kunnen dit handboek gratis downloaden.

In het interview in Frankfurter Rundschau vraagt de interviewer Volkert Engelsman o.a. of hij nog steeds vindt dat de prijzen van voedsel te laag zijn, nu de inflatie zo toeneemt. “Uiteraard”, zegt Engelsman. “Zolang de verborgen kosten - d.w.z. alles wat de bodem, biodiversiteit, klimaat, water en gezondheid schaadt - niet worden meegenomen in de berekening, betalen we nooit de ware prijs.”
De interviewer werpt tegen dat veel burgers nu al in geldproblemen zitten. Engelsman heeft daar echter een oplossing voor: de overheid moet de BTW op groente en fruit verlagen naar 0%. Dat is goed voor de beurs, de gezondheid en het milieu.

True Cost Accounting is niet bedoeld om de kosten van leven duurder te maken. Als je het correct toepast, d.w.z. bij de bron, de vervuiler, zorg het ervoor dat duurzame productie goedkoper wordt en niet-duurzame productie duurder. Door kosten bij de vervuiler neer te leggen, wordt deze gedwongen te verduurzamen. En het is altijd veel goedkoper om schade bij de bron te voorkomen, dan de schade na afloop te moeten herstellen. Vooral in crisissituaties wordt dat duidelijk. Zo zie je dat de productiekosten van groene stroom op dit moment veel goedkoper zijn dan de productiekosten van grijze stroom.

Lees het hele interview hier: https://www.fr.de/wirtschaft/wir-zahlen-im-laden-nicht-den-wahren-preis-lebensmittel-true-cost-91709016.html