03
april
2024
|
13:04
Europe/Amsterdam

Nieuw: fairtrade avocados uit Kenya

Newsletter 2

 

Eosta zet volgende stap in het Kenya avocado aanbod. Deze zomer zijn al onze avocado leveranciers uit Kenya Fairtrade gecertificeerd.  

De biologische avocado van Eosta is uniek als het gaat om kwaliteit én duurzaamheid.  In een uitdagende tijd waarin bedrijven stappen zetten om te rapporteren op klimaat en water, zetten wij een extra stap om onze biologische avocado ook sociaal fair aan te bieden. 

 Leefbaar Loon en Fairtrade  

Op sociaal gebied zijn we vier jaar gelden gestart met een leefbaar loon voor werknemers in de pakstations. Nu, vier jaar later, is er genoeg geld opgehaald om komende jaren een loonsverhoging van 40% te garanderen en zo het gat naar de leefbaar loon benchmark zo goed als te dichten. Een enorme stap voor de werknemers (veelal vrouwen/moeders) in de pakstations. Zij gaan nu van overleven naar een meer menswaardig leven, met o.a. goede scholing voor hun kinderen. 

 Anthony Ngugi of Mavuno Organics Kenya: “We are full of many stories about how our workers lives and their families are been transformed by the Living Wage premiums courtesy of Eosta. It is one of a kind, an echo to sustainable efforts. Marvellous! " 

Binnenkort wordt hier een Fairtrade certificering aan toegevoegd. Afgelopen jaar is er hard gewerkt om telers in de regio Muranga te trainen en te organiseren in small holder groups. Zij gaan zich buigen over besteding van de premie die met de verkoop van Fairtrade avocado verkregen wordt. Dit zorgt voor extra cohesie binnen de gemeenschap en draagt bij aan het organisatie vermogen van de small holders. 

Newsletter 2 (1)

Kleinschalige biologische teelt 

Onze biologisch gecertificeerde avocado’s worden in Kenya door kleine boeren verbouwd, het gemiddelde oppervlakte per bedrijfje is een hectare. Het teeltsysteem is gemêleerd. Diverse gewassen als koffie, banaan, peper, peulvruchten etc. worden door elkaar verbouwd. Ook is er wat veehouderij, meestal  een koe en wat geiten voor melk en natuurlijk hun mest. Inheemse bomen zorgen voor schaduw van de koffie. Zo is er een natuurlijke variatie die zorgt voor een ecologisch én financieel veerkrachtig bedrijfsmodel voor de telers. 

De avocado van onze Kenyaanse telers heeft alles mee als je het over duurzaamheid hebt, aldus Gert-Jan Lieffering Sourcing Manager bij Eosta. Het product scoort goed op alle fronten van het duurzaamheidsdomein. Irrigatie is niet nodig, doordat twee regenseizoenen zorgen voor voldoende natuurlijke aanvoer van water. Dit betekent dat deze avocado’s een waterfootprint van nul hebben. Best bijzonder voor een vrucht die vaak wordt geframed als superwater slurper. 

De enorme natuurlijk mulchlaag vol met organische stof zorgen voor een hoog watervasthoudend vermogen.    

Ook de CO2 emmissie is laag. Kunstmest wordt niet gebruikt, er is geen mechanisatie en geen pomp voor water, waardoor er geen (fossiele) brandstof op de farms nodig is. De enorme verscheidenheid aan gewassen en planten zonder het gebruik van pesticiden zorgen voor een biodiversiteit boven én onder de grond. Vogels, insecten en microbiologie hebben alle vrijheid. 

Kies jij dit seizoen ook voor avocado’s die impact maken? Neem contact op met je accountmanager of via +31 (0)180 63 55 00 voor meer informatie