31
maart
2021
|
09:35
Europe/Amsterdam

Wil je onze Keniaanse bio avocado’s? Dan wel Leefbaar Loon betalen

PERSBERICHT

“Wil je onze Keniaanse bio avocado’s? Dan wel Leefbaar Loon betalen”

Eosta pakt door met Living Wage mango’s en avocado’s

In 2020 lanceerde biologische groente- en fruitimporteur Eosta als eerste ter wereld een Living Wage product in het winkelschap, de Living Wage mango van Zongo Adama uit Burkina Faso. Klanten kregen de optie om iets meer per kilo mango’s te betalen, om te zorgen dat de medewerkers van Zongo een Leefbaar Loon kunnen verdienen. Vanaf begin april 2021 komt er een tweede product bij: Living Wage avocado’s van Anthony Ngugi uit Kenia. In tegenstelling tot de mango’s krijgen klanten van Eosta nu niet meer de keus. Als ze Anthony’s avocado’s willen verkopen, moeten ze een Living Wage prijs betalen: 2 cent extra per kilo.

De eerste Leefbaar Loon avocado’s ter wereld

Leefbare Lonen zijn een nieuw begrip in de praktijk van voedingsretail. Zelfs Fairtrade certificering garandeert geen Leefbaar Loon, maar een minimumloon. Een Leefbaar Loon, dat een fatsoenlijke levensstandaard voor een gezin mogelijk maakt, is vrijwel overal ter wereld een stuk hoger dan minimumloon. Hoewel veel organisaties lijvige studies doen naar Living Wage, is Eosta de eerste partij die Leefbaar Loon naar de winkel en de consument brengt. Na de avocado’s volgen later in april weer de mango’s van Zongo.

Stappen richting certificatie in samenwerking met IDH

Om de Keniaanse avocado’s als Living Wage te kunnen verkopen, is in najaar 2020 een inventarisatie gedaan van de inkomens van de 120 medewerkers van Anthony Ngugi en de levensstandaard in Kenia. Eosta heeft hiervoor het protocol gevolgd van ontwikkelingsorganisatie IDH, die een salarismatrix hebben opgesteld. Een Keniaanse vertegenwoordiger van de internationale auditor ETSA - Ethical Trade Services heeft de inventarisatie gedaan. Formele certificering van Living Wage bestaat nog niet, maar dit is een belangrijke stap ernaartoe.

Meerprijs per avocado: 2 cent

Uit de studie bleek dat een meerprijs van 2 cent per kilo avocado’s nodig is om Leefbaar Loon mogelijk te maken. Retailers in Scandinavie, Oostenrijk, Duitsland en Nederland hebben al belangstelling getoond. De eerste pioniers in 2020 die het aandurfden, waren natuurvoedingswinkels in Duitsland en Oostenrijk. In het zomerseizoen verkocht Eosta ruim honderdduizend kilo Living Wage mango’s. Het opgehaalde bedrag was genoeg om 40% van de loonkloof van de pakhuismedewerkers van Zongo Adama te dichten.

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com and www.natureandmore.com.

EINDE PERSBERICHT

Contact:

Monique Mooij, Marketing Coördinator

E: monique.mooij@eosta.com

Marie-Ange Vaessen, Marketing ManagerE: marie-ange.vaessen@eosta.comTelefoon: 0180 63 55 500